Snelrecht voor geweld tegen BOA’s gemeente Sittard-Geleen

Een 29-jarige man uit Brunssum, die dinsdag 11 april is voorgeleid aan de rechter-commissaris, staat aanstaande woensdag al op een snelrechtzitting bij de Limburgse politierechter. De man wordt verdacht van mishandeling, bedreiging en belediging van twee ambtenaren in functie (BOA’s).

De twee BOA’s hadden op 4 april de intentie een last onder dwangsom uit te reiken aan de verdachte. Zij troffen niemand thuis aan op zijn adres in Geleen op dat moment en lieten een brief achter bij de woning van de verdachte. De verdachte was hier niet van gediend. Een dag later overhandigden de twee BOA’s alsnog persoonlijk de betreffende brief over de last onder dwangsom. Daarop mishandelde de verdachte een van de twee BOA’s met een honkbalknuppel. Vervolgens bedreigde de man de BOA’s door te roepen: “Ik sla jullie de volgende keer de kop in met een schep. Als iemand in mijn tent komt, dan sla ik die de kop door.” Hij beledigde ze bovendien met de woorden ‘kankermongolen’, ‘debielen’ en ‘vieze vuile kutturk’.

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is een verplichting aan de burger of een bedrijf om iets te doen of juist te laten. Die verplichting iets te doen of te ‘laten’ wordt de dwangsom genoemd.

Geweld tegen personen met een publieke taak

Naast medewerkers bij de overheid, hebben bijvoorbeeld politie en advocaten, medewerkers van het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en scheidsrechters een publieke taak. Zij moeten hun werk veilig kunnen uitoefenen. Gevolgen van agressie en geweld naar deze medewerkers raakt niet alleen die personen, maar zorgt er voor dat zij hun publieke taak niet goed kunnen uitvoeren. Dat is juist essentieel voor onze samenleving: deze taken moeten voor iedereen in gelijke omstandigheden beschikbaar zijn. Het is extra belangrijk dat deze functionarissen tegen agressie en geweld worden beschermd.

Eenduidige, effectieve en snelle afhandeling

Politie en het Openbaar Ministerie maakten afspraken dit soort misdrijven eenduidig, effectief en snel af te handelen. Deze zaken krijgen hoge prioriteit en er wordt zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast. Ook kan het OM hogere straffen eisen dan in reguliere zaken.