Deels voorwaardelijke taakstraf en landelijk gebiedsverbod stadions geëist tegen aanstekergooier Feyenoord-Ajax

Tegen een 32-jarige man uit Zuid-Holland is vandaag 80 uur taakstraf geëist voor mishandeling van Ajax-speler Davy Klaassen. De helft van die straf is voorwaardelijk met als stok achter de deur een proeftijd van twee jaar. 

Voor diezelfde periode mag de man, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zich twee jaar niet in de buurt van alle in Nederland aanwezige stadions ophouden waar op dat moment wedstrijden in het betaald voetbal worden gespeeld. Van de KNVB heeft de Zuid-Hollander al een stadionverbod opgelegd gekregen, maar door ook een gebiedsverbod op te leggen kan direct strafrechtelijk ingegrepen worden als de man besluit toch naar een voetbalwedstrijd te gaan en betrapt wordt.

De man gooide tijdens de halve finale van het bekertoernooi tijdens een opstootje tussen spelers van beide teams een aansteker richting het veld. De Ajaxspeler werd op zijn achterhoofd geraakt waardoor hij een bloedende hoofdwond opliep. Hij kon de wedstrijd uiteindelijk niet uitspelen. Snel na het incident werd de supporter op basis van camerabeelden en getuigen aangehouden. Ajax deed namens de speler direct na de wedstrijd aangifte van mishandeling. De man bekende de aansteker te hebben gegooid en gaf aan dit in een ‘opwelling’ te hebben gedaan. 

Ondanks het blanco strafblad van verdachte en de gevolgen die er zijn geweest voor zijn gezin, de man werd na zijn aanhouding ernstig bedreigd door aanhangers van beide clubs, acht het OM een aanzienlijke werkstraf en een landelijk gebiedsverbod voor voetbalstadions op z’n plaats. Er dient een krachtig signaal van uit te gaan dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. Voetbal hoort een feest te zijn voor supporters, maar zeker ook voor spelers op het veld waarvoor mensen een kaartje kopen om ze te zien spelen. Het incident heeft uiteindelijk grote impact gehad op het gehele betaald voetbal in Nederland.

Omdat de verdachte vandaag voor de politierechter verscheen werd direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de man tot een taakstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk. Het gebiedsverbod is niet opgelegd.