Werkstraffen geëist voor stelen en doorverkopen tentamenopdrachten

“Tentamenfraude is oneerlijk in het kwadraat”, aldus de officier van justitie in de rechtbank in Almelo vandaag. Het Openbaar Ministerie eiste werkstraffen tegen vier mannen die worden verdacht van het stelen en verkopen van tentamenopdrachten op een Hogeschool in Enschede. “Als blijkt dat een aantal leerlingen op deze manier heeft gefraudeerd, maar je weet niet welke leerlingen, betekent dat iets voor de alle tentamenuitslagen. De school heeft dan ook alles uit de kast getrokken en veel kosten gemaakt om de fraude in beeld te krijgen, in het belang van de niet-frauderende leerlingen”, zo stelde de officier van justitie.

De hoofdverdachte, een 40- jarige man die als toetsmedewerker bij school werkte, had toegang tot alle toetsen die op school werden afgenomen. Hij heeft bekend toetsen te hebben verkocht aan zijn medeverdachten. Twee medeverdachten van respectievelijk 27 en 29 jaar, hebben bekend toetsen te hebben doorverkocht aan leerlingen. Een derde medeverdachte (28) bleef ontkennen. De hoofdverdachte hoorde een taakstraf van 200 uur tegen zich eisen, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden. Tegen de twee bekennende medeverdachten eiste de officier 120 uur taakstraf met 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De vierde verdachte krijgt als het aan het OM ligt 140 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Crimineel verdiend geld terugbetalen

Het OM stelt dat de alle vier verdachten flink hebben verdiend aan deze handel. Zij hebben gehandeld uit puur winstbejag. Dit crimineel verdiende geld moeten zij terugbetalen. Het OM dient daarvoor vorderingen in van 3.600 euro, 10.800 euro, 11.370 en 23.310 euro, te betalen door respectievelijk de 29-jarige, de 27-jarige, de 40-jarige en de 28-jarige verdachte.

Schade vergoeden

Daarnaast moeten zij als het aan het OM ligt ruim 62.000 euro betalen als vergoeding voor de schade die de school heeft geleden en de kosten die de school heeft moeten maken, bijvoorbeeld voor het inschakelen van een onderzoeksbureau, het inhuren van juridisch advies en het instellen van een Veiligheidsteam.