Twaalf jaar cel geëist voor handel in drugs en politie-informatie

Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar cel tegen een 31-jarige man uit Wijk bij Duurstede. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan de groothandel in harddrugs. Ook zou de verdachte hebben gehandeld in politie-informatie en twee verboden vuurwapens in zijn bezit hebben gehad.

Het bewijs bestaat onder andere uit versleutelde berichten en foto’s die werden verstuurd via pgp-telefoons en berichtendienst Encrochat. Daaruit blijkt, volgens het OM, dat de verdachte in 2020 vanuit Wijk bij Duurstede en Maarn handelde in grote hoeveelheden harddrugs. “Er is door de handen van verdachte ten minste negentig kilo cocaïne en tien kilo methamfetamine gegaan”, aldus de officier van justitie. “Dit dossier gaat om harddrugsgroothandel in de breedste zin van het woord, van grondstoffen en productie tot importplannen en daadwerkelijke export, ter land, ter zee en in de lucht.”

Politie-informatie te koop

Daarnaast handelde de verdachte, in de visie van het OM, in politie-informatie. Via dezelfde versleutelde berichten konden kopers een kenteken of naam via de verdachte laten checken in systemen van de politie. Volgens de officier van justitie is dit in zeker acht gevallen ook daadwerkelijk gebeurd en bleek de verstrekte informatie juist. “Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen hoe ondermijnend en gevaarzettend dit is”, legt de officier van justitie tijdens de zitting uit. “Criminelen kunnen dit immers gebruiken, zowel om uit de handen van de politie te blijven, als om hun concurrentie en vijanden uit de weg te ruimen.”

Uit het dossier blijkt dat de verkochte politie-informatie in zeker één geval ook heeft geleid tot een liquidatiepoging. “Verdachte weet van de context, verdachte weet van het excessieve geweld dat in die context wordt gebruikt, niet alleen tegen vijanden, maar ook tegen hun familie, en tóch levert hij de informatie”, vertelt de officier van justitie. “Achteraf lijkt de verdachte trots te zijn op het feit dat hij de informatie heeft geleverd.”

Forse gevangenisstraf

Volgens het Openbaar Ministerie is de verdachte een berekend crimineel. “Gelet op het gebruik van steeds wisselende pgp-telefoons en encrypted messenger diensten, het regelmatig laten sweepen van zijn auto en de bijhandel in meubels met verborgen ruimtes”, aldus de officier van justitie. “Dat blijkt ook uit het feit dat de verdachte thuis twee vuurwapens had liggen.” Alles afwegende vindt het Openbaar Ministerie een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Voor zowel de handel in drugs en politie-informatie, als het wapenbezit eist het OM twaalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Tijdens de doorzoeking zijn een grote hoeveelheid luxegoederen gevonden in het huis en bedrijf van de verdachte, net als contante geldbedragen. Het Openbaar Ministerie heeft verbeurdverklaring hiervan gevorderd. Ook twee auto’s zijn volgens het OM gekocht met crimineel geld en zouden daarom verbeurd verklaard moeten worden. Als de rechtbank tot een veroordeling komt, zal het Openbaar Ministerie door een ontnemingsprocedure de winst die de verdachte met criminele activiteiten heeft gemaakt terugvorderen.