Openbaar Ministerie vervolgt man wegens groepsbelediging

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 54-jarige Nederlander die in Duitsland woont wegens groepsbelediging. Op 22 januari 2023 zei hij in Den Haag onder het verscheuren van een Koran:

“Wanneer ik de Koran aan flarden wil scheuren, dan moet dat gewoon kunnen. Fascistisch boek. Het is net zo erg als de “Mein Kampf”. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler. En iedereen weet waar dat toe geleid heeft in ons land.”

De verdachte moet zich op 9 november verantwoorden voor de meervoudige strafkamer. 

De man was begin dit jaar in de nabijheid van de Tweede Kamer. Daar voerde hij voor het oog van een camera zijn actie uit. Naar aanleiding hiervan kwamen er bij het OM aangiftes binnen en werd er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Groepsbelediging

De verdachte staat terecht voor groepsbelediging. Het betreffende artikel 137c Wetboek van Strafrecht stelt onder meer dat het opzettelijk beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging strafbaar is.

Daarentegen is het verscheuren van een Koran in Nederland niet strafbaar. Dat wordt gezien als geloofskritiek. Wel realiseert het OM zich dat deze actie onrust heeft veroorzaakt binnen de verschillende moslimgemeenschappen. Dat is echter geen maatstaf voor eventuele strafbaarheid.

Op 9 november zal de zaak inhoudelijk behandeld worden voor de rechtbank in Den Haag