OM eist straffen tot 9 jaar tegen criminele groepering uit Den Bosch wegens drugshandel

Tegen vijf verdachten uit Den Bosch zijn maandag 18 december 2023 bij de rechtbank Oost-Brabant straffen tussen 3 en 9 jaar geëist wegens drugsproductie en -handel en deelname aan een criminele organisatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdienden de verdachten duizenden euro’s per dag aan de handel in verdovende middelen.

Onderzoek 26Lakeport is in 2019 gestart naar aanleiding van informatie van het Team Criminele inlichtingen (TCI) van de politie. Uit versleutelde communicatie via EncroChat kwam een van de verdachten vervolgens naar voren in verband met de overdracht van ruim 87 kilo MDMA. Deze man bleek in contact te staan met een groep mensen die voorkomen in verschillende strafrechtelijke onderzoeken, en die zich dagelijks bezig houden met de productie van en handel in enorme hoeveelheden verdovende middelen en het witwassen van criminele opbrengsten.

Chats over prijzen van ‘speed’, ‘blok’ en ‘hasch’

Een van hen is een 52-jarige man uit Den Bosch die een lange reeks veroordelingen op zijn naam heeft staan wegens doodslag, drugs- en wapenfeiten. Uit een ruime hoeveelheid chats via EncroChats komt naar voren dat de Bosschenaar en de andere verdachten uitgebreid overlegen over blokken coke, MDMA, vele liters amfetamineolie en duizenden pillen. Ook gaat het over ‘prijzen tp’ (transport) en over de prijzen van ‘speed’, ‘blok’ en ‘hasch’. Deze 52-jarige verdachte lijkt ook betrokken bij witwassen en de handel in wapens. In chats worden foto’s van wapens verstuurd, en er worden bestellingen gedaan voor cobra’s en handgranaten. Zo wordt een ‘appel’ (een handgranaat) besteld, die moet afgaan bij iemands auto zodat ‘de hele achterkant ontploft’.

Tientallen transacties

Uit analyse van de berichten en het daarop volgende onderzoek blijkt dat deze man samen met drie verdachten vergaand betrokken zijn bij niet alleen de handel in, maar ook de productie en het bewerken van harddrugs. Een vijfde verdachte, de vrouwelijke partner van één van de mannelijke verdachten, was volgens het OM verantwoordelijk voor het inpakken, verstoppen en vervoeren van blokken cocaïne. Er worden, naast de 87 kilo MDMA, geen grote partijen drugs in beslag genomen, maar het OM concludeert desalniettemin dat, gelet op de aard van de gesprekken, het over niets anders kan gaan dan over verdovende middelen. Dit blijkt uit het gebruik van specifieke bewoordingen (“blok”, “colo”, “tikker” etc), de foto’s die worden verzonden en de prijzen die worden genoemd. Het gaat in de periode van april tot en met juni 2020 om tientallen transacties, waarbij forse hoeveelheden verdovende middelen worden verhandeld. In totaal om tientallen kilo’s cocaïne, 32 liter metamfetamine-olie en 35 kilo metamfetamine.

Contact met ‘Pablo-Icecobar’

De drugshandel van de verdachten is internationaal. Zo komen er Colombianen en Mexicanen voorbij en wordt er over diverse internationale transportlijnen gesproken. Een van de verdachten heeft bijvoorbeeld contact met de EncroChat-account ‘Pablo-Icecobar’, de Mexicaan die onlangs tot een gevangenisstraf van bijna 15 jaar veroordeeld. In de chat-gesprekken is er sprake van een Duitse klant en wordt er ook gesproken over het versturen van ‘blokken’ naar het Verenigd Koninkrijk.

Business as usual

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de verdachten zich gedurende een langere periode schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten:

Verdachten zijn er bedreven in en doen klaarblijkelijk ook niets anders. Dit is voor hen ‘business as usual’. De rest van Nederland staat ’s ochtends vroeg in de file op de A2 of wurmt zich in een drukke trein. Deze verdachten niet. Deze verdachten verdienen per dag duizenden euro’s aan de handel in verdovende middelen die, uiteindelijk, samenlevingen ten gronde richten. Van de geldbedragen die worden verdiend worden namelijk nieuwe partijen cocaïne gekocht, vuurwapens mee betaald of uitvoerders van liquidaties mee geregeld.

De laagste straf wordt geëist tegen de vrouw die verantwoordelijk is voor het transport, 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een geldboete van € 10.000,00. Tegen de anderen wordt respectievelijk 7, 7, 8 en 9 jaar geëist. Ook worden geldboetes geëist tussen de 10.000 en 60.000 euro. Tot slot is in alle zaken een ontnemingsvordering aangekondigd.

De rechtbank doet op 21 februari 2024 uitspraak.