Politie handelde rechtmatig bij beschieten van vluchtauto in Nijmegen

Vier politieagenten die in de nacht van 18 op 19  juni 2023 met hun dienstwapen schoten hebben gelost op een wegrijdende auto in de Nijmeegse wijk Malvert, hebben gehandeld binnen de wettelijke kaders en de Ambtsinstructie. Het OM Oost-Nederland concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat het gebruik van de dienstwapens door de politieagenten rechtmatig was.

Op 18 juni komt er even voor middernacht een melding binnen bij de politie dat er inbrekers zouden zitten in een garagebox aan de 62e straat in Malvert in Nijmegen. De box wordt door politieagenten open gebroken maar er wordt niemand aangetroffen. Uit een naastgelegen garagebox komt een benzinelucht. Er komt geen reactie op het bevel van de politie om de deur te openen. Door een kier bij de deur is zichtbaar dat er een auto in de garagebox staat. Deze komt plotseling met volle vaart achteruit door de deur gereden. De politieagenten kunnen de auto nog maar net ontwijken. De auto rijdt wel een omstander aan, die daarbij gewond raakt. Ook heeft deze omstander een verwonding aan het oor opgelopen, die mogelijk veroorzaakt is door een kogel uit een dienstwapen. Maar dit is niet met zekerheid vast komen te staan. In totaal lossen de vier aanwezige politiemensen 18 schoten op de wegrijdende auto.

Omdat niet vast is komen te staan welke agent de auto – en mogelijk ook de omstander – heeft geraakt, heeft het onderzoek van de Rijksrecherche zich gericht op het gebruik van het dienstwapen door alle vier politiemensen. In het kader hiervan zijn de politiemensen en diverse getuigen, alsmede de gewond geraakte omstander gehoord. Ook zijn beelden van bodycams van de politiemensen bekeken.

De officier van justitie heeft aan de hand van het onderzoek door de Rijksrecherche geoordeeld dat het gebruik van het dienstwapen past binnen de Ambtsinstructie en de Politiewet. De politie mag het dienstwapen inzetten om direct gevaar voor personen af te wenden. De auto die plotseling door de deur van de garagebox reed, vormde een direct gevaar, niet alleen voor de politieagenten maar ook voor omstanders, van wie er één daadwerkelijk is aangereden. Het gedrag van de inzittenden van de auto wordt gekenmerkt als niets ontziend en onberekenbaar. Het inzetten van een ander geweldmiddel was niet aan de orde.

De officier van justitie is van mening dat de politieagenten rechtmatig gehandeld hebben. De betrokken personen zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Het onderzoek naar de inzittenden van de auto is nog gaande. In de garagebox werden explosieven en goederen aangetroffen, die er op duiden dat de garagebox mogelijk gebruikt werd als uitvalsbasis voor het plegen van plofkraken.