Taakstraf voor slaan conductrice

Toen een conductrice van de NS op 24 augustus iemand met een kapot gevallen fles alcohol aansprak in de trein, kreeg ze een klap in haar gezicht. De vrouw die de klap uitdeelde werd vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur.

De conductrice was op station Delft opgeroepen omdat in een van de wagons een fles wijn stuk was gevallen. De vrouw die de wijnfles had laten vallen reageerde agressief toen de conductrice haar aansprak en vroeg of ze wilden gaan zitten. "Ik hoef niet naar jou te luisteren!" schreeuwde de vrouw, waarna ze met haar vlakke hand de conductrice in het gezicht sloeg. Haar bril viel er van af.

Op het volgende station, Hollands Spoor, kon de vrouw worden aangehouden door de spoorwegpolitie. De 26-jarige vrouw uit Boxtel moest vandaag voor de rechter komen, maar was niet op de zitting verschenen.

Hogere straf

Normaal zou voor een enkele klap met licht letsel een geldboete gebruikelijk zijn, maar omdat de verdachte iemand met een publieke taak heeft geslagen eiste het Openbaar Ministerie een hogere straf. "Wie werkt in het openbaar vervoer heeft een publieke taak en moet ongestoord en veilig zijn of haar werk kunnen doen. Het gedrag van verdachte is onacceptabel. Fysiek geweld tegen OV-personeel wordt absoluut niet getolereerd." 

Omdat het geweld is gepleegd tegen iemand met een publieke taak en ook nog eens onder invloed van alcohol, eiste de officier van justitie niet alleen een twee keer zo hoge straf, maar rekende ze de geldboete ook nog eens om in een zwaardere strafvorm: een taakstraf. Wat haar betreft zou de verdachte 60 uur taakstraf moeten uitvoeren en een schadevergoeding moeten betalen. De politierechter deed direct uitspraak en volgde de eis van het Openbaar Ministerie volledig.