Celstraf geëist voor poging tot afpersing van reeks ondernemers

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk,  geëist tegen een 27-jarige man uit Geldermalsen. Hij wordt ervan verdacht geprobeerd te hebben tien ondernemers af te persen. De verdachte maakte in de visie van het Openbaar Ministerie op kwalijke wijze misbruik van eerdere incidenten bij horecagelegenheden en de bestuurlijke sluitingen van panden die daarop volgden. Ook is geëist de verdachte een aantal bijzondere voorwaarden op te leggen met het oog op behandeling en begeleiding.      

In mei en juni afgelopen jaar ontvangt de politie meerdere aangiften van ondernemers uit Utrecht, Culemborg, Rotterdam, Eindhoven, Geldermalsen en Tiel. Het gaat daarbij om eigenaren van onder meer horecagelegenheden, een kapsalon en een juwelier. Allemaal verklaren zij dat ze via WhatsApp of sms een bericht hebben ontvangen, waarin ze wordt opgedragen binnen korte tijd voor ongeveer drieduizend euro aan bitcoins over te maken. Wordt er niet betaald, dan zou hun zaak voor onbepaalde tijd moeten sluiten op last van de burgemeester. ‘Geloof me spijt komt dan wanneer je werkloos thuis moet zitten’, aldus de afzender van de berichten. In meerdere berichten wordt concreet gedreigd dat bij het uitblijven van de betaling de zaak beschoten zal worden. Ook wordt verwezen naar ‘wat er is gebeurd in de Kanaalstraat deze ochtend’. De betreffende dag is een café aan de Kanaalstraat in Utrecht door de burgemeester gesloten nadat er een explosief bij de deur aangetroffen was.  

Naar aanleiding van de aangifte start de recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie een opsporingsonderzoek. Uit onderzoek naar de telecomgegevens en digitale sporen komt de verdachte in beeld. Hij wordt op 10 juli aangehouden. Bij zijn aanhouding wordt ook zijn telefoon in beslag genomen. Uit onderzoek naar telefoonnummers en IMEI-nummers volgt – in de visie van de officier van justitie - dat deze telefoon inderdaad gekoppeld kan worden aan de verzonden berichten. Ook zijn er op de telefoon belastende zoektermen aangetroffen. Zo is er kort voordat het afpersingsbericht werd ontvangen waarin verwezen wordt naar de Kanaalstraat, gezocht op ‘granaat in de Kanaalstraat in Utrecht’.

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij zijn eigen financiële gewin belangrijker vond dan de angst en stress die hij bij zijn slachtoffers veroorzaakte. Ook na zijn aanhouding heeft hij geen verantwoordelijkheid genomen. De verdachte heeft misbruik gemaakt van de op zich al ernstige situatie waarbij het dwangmiddel van bestuurlijk sluiting wordt ingezet; een maatregel die er juist op gericht is een einde te maken aan gewelddadige incidenten in de openbare ruimte en op bevordering van de veiligheid.

Alles afwegend vindt de officier van justitie een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.