OM eist 8 maanden gevangenisstraf tegen chauffeur Trojaanse container

Tegen een 51-jarige vrachtwagenchauffeur zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is vandaag 8 maanden gevangenisstraf geëist. Op 4 januari van dit jaar werden in een container 19 personen aangetroffen in de Rotterdamse haven. De man die vandaag terecht stond, werd ervan verdacht die container op het haventerrein te hebben gebracht.

Deze methode wordt ook wel de Trojaanse methode genoemd: personen verstoppen zich in een verder lege container die vervolgens het havengebied wordt opgebracht met als doel verdovende middelen uit te halen.

Naast de gevangenisstraf eiste het OM ook dat verdachte zich 3 jaar lang niet mag ophouden in Nederlandse havengebieden. De officier van justitie vindt dat verdachte misbruik heeft gemaakt van zijn beroep als chauffeur: “Zonder hem zouden de 19 personen niet op deze manier het terrein op zijn gekomen. De rol van verdachte is onmisbaar geweest. De drugsproblematiek in de Rotterdamse haven is een enorm en groeiend probleem. Er worden op jaarbasis tientallen tonnen cocaïne in beslag genomen. Een gevangenisstraf is de enige passende straf.”

Uitspraak

De verdachte verscheen voor de politierechter, die meteen uitspraak deed en hem veroordeelde tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Ook legde de rechter hem een gebiedsverbod voor de Rotterdamse haven op voor de duur van 3 jaar.

De 19 personen die in de container zaten, verschijnen op een later moment nog voor de rechter.