90 uur taakstraf voor man die Hamas-leuzen riep bij Rotterdamse Kuip

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een taakstraf van 90 uur voor opruiing en groepsbelediging tegen de 60-jarige man die door een microfoon antisemitische leuzen riep bij De Kuip in Rotterdam.

Voorafgaand aan de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april 2023 klom de man op het podium en riep door de microfoon onder meer Hamas-leuzen. Tientallen supporters zongen met de man mee. Na de wedstrijd gingen er online filmpjes rond van het incident en onder andere Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Feyenoord hebben aangifte gedaan. De Rotterdamse politie en justitie zijn vervolgens een onderzoek gestart dat uiteindelijk heeft geleid tot de identificatie van de 60-jarige verdachte uit Den Haag.

De officier van justitie gaf tijdens de zitting aan: “Verdachte heeft richting de Joodse bevolking zeer kwetsende uitingen gedaan. Uitingen die de Joodse bevolking direct doet denken aan een zwarte periode in de geschiedenis.” De belediging zorgde voor veel verontwaardiging en de officier van justitie vindt dat het moet duidelijk zijn dat dit soort liederen niet worden getolereerd.   

Uitspraak

In afwachting tot de strafzaak kreeg de man van het Openbaar Ministerie al een gedragsaanwijzing opgelegd. De betekent dat de man drie maanden niet in de buurt van het stadion mocht komen. Later heeft de KNVB een landelijk stadionverbod opgelegd voor de duur van tien jaar

Omdat de verdachte vandaag voor de politierechter verscheen werd direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de man tot een taakstraf van 90 uur.