Wraakgevoelens leidden tot explosie van geweld in Den Haag Zuidwest

Wraak, op wraak, op wraak. Eind december 2022 hadden groepen jongeren in Den Haag Zuidwest het flink met elkaar aan de stok. Op basis van aannames - soms zelfs verkeerde - werd over en weer geslagen, geschopt en uiteindelijk zelfs gestoken. Deze week stonden vijf minderjarigen voor de kinderrechter.

Op 27 december 2022 rond 20.20 uur vond een steekpartij plaats in een avondwinkel aan de Beresteinlaan. Een toen 13-jarige jongen viel samen met twee vrienden een 15-jarige jongen aan. Alle drie de jongens hadden een mes in hun handen en één van hen daarnaast ook nog een kettingslot. Gelet op het letsel bij het slachtoffer is er in elk geval zeven keer raak gestoken. Daarnaast is het slachtoffer meerdere keren met het kettingslot op het hoofd geslagen, tegen het hoofd getrapt en meerdere keren geslagen.

De 13-jarige jongen was boos omdat hij die middag zonder reden in elkaar was geslagen. Het was extra vernederend dat de mishandeling was gefilmd en rondgestuurd. Een paar uur later werd afgesproken bij de avondwinkel, waar het uitliep op een explosie van geweld die maar veertien seconden duurde.

Geweld begon eerder

Maar het geweld begon al dagen eerder. Na een schoolfeest kwamen in een tram twee groepen jongeren tegenover elkaar te staan. Waarom, daarover vertelt iedereen een ander verhaal. Dus het is niet duidelijk wat nu precies de aanleiding was. Maar de jongens gingen wel met elkaar op de vuist en er werd ook iemand in zijn arm gestoken met een mes.

De emoties liepen in de dagen erna hoog op, iemand moest boeten. Op 27 december in de middag werd een 13-jarige jongen naar een schoolplein gelokt en in elkaar geslagen. Een 15-jarige maakte daarvan een filmpje en stuurde het rond via social media. Dat de 13-jarige helemaal niet betrokken was geweest bij de vechtpartij in de tram, was voor de groep kennelijk niet van belang.

Van kwaad tot erger

"Kinderen die stoer denken dat ze op basis van gevoelens en aannames wraak kunnen nemen," zei de officier van justitie op zitting. "Daar komt ellende van."

"Boos worden nadat je bent geslagen mag," ging ze verder, "maar de vraag is hoe je het oplost. De wijze waarop deze jongens hebben gekozen hun problemen 'op te lossen' is absoluut niet de juiste. Er werd namelijk helemaal niets opgelost, het ging van kwaad tot erger."

Strafeisen

Drie jongens stonden deze week terecht voor de steekpartij in de avondwinkel, een van de jongens daarnaast ook voor de steekpartij in de tram. Twee anderen stonden terecht voor de mishandeling in de middag op het schoolplein.

Tegen de 13-jarige verdachte eiste de officier van justitie 10 maanden jeugddetentie waarvan 4 voorwaardelijk. Een destijds 17-jarige verdachte die volgens het Openbaar Ministerie ook heeft gestoken hoorde 12 maanden jeugddetentie waarvan 3 voorwaardelijk tegen zich eisen.

De jongen die met het kettingslot heeft geslagen (destijds 15 jaar) hoorde 130 dagen jeugddetentie waarvan 60 voorwaardelijk eisen. De overgebleven 70 dagen heeft hij in voorarrest al vastgezeten. Wel zou hij nog een leerstraf van 50 uur en een taakstraf van 190 uur moeten doen.

Een destijds 15-jarige jongen die op de schoolplein de 13-jarige jongen heeft geslagen hoorde 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 voorwaardelijk tegen zich eisen. Hij stond namelijk ook terecht voor andere feiten: bedreiging van een politicus via social media, een winkeldiefstal, het afvuren van vuurwerk in de richting van agenten en brandstichting in een school op 1 januari jongstleden.

Een andere destijds 15-jarige jongen hoorde 72 dagen jeugddetentie waarvan 30 dagen voorwaardelijk tegen zich eisen. De overgebleven 42 dagen heeft hij in voorarrest al uitgezeten. Wel zou hij nog een taakstraf van 40 uur moeten doen. Hij heeft de 13-jarige naar het schoolplein gelokt waar hij in elkaar werd geslagen en dit ook nog gefilmd en had hem vervolgens ook nog met de dood bedreigd. Bij de avondwinkel kwam hij uiteindelijk niet opdagen, maar twee dagen later gooide hij nog wel een ruit in bij de 13-jarige.

De kinderrechter doet op 28 maart uitspraak in alle vijf bovenstaande zaken.

Andere zaken

In totaal werden er vorig jaar vijftien verdachten aangehouden voor de verschillende vecht- en steekpartijen. Negen anderen staan op 4, 5 en 8 april voor de kinderrechter. Onder hen ook het slachtoffer van de steekpartij, die zich moet verantwoorden voor het vechten op het schoolplein.

De moeder van de 13-jarige jongen moet zich ook nog voor de rechter verantwoorden voor openlijke geweldpleging, daarvoor is nog geen zittingsdatum bekend. Zij was mee naar de avondwinkel en pakte na het steken het mes van haar zoon af.