OM eist 5,5 en 6 jaar cel tegen twee verdachten voor transport 790 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 12 maart voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het transport van 790 kilo cocaïne. De pakketten drugs lagen verstopt tussen een lading cassave in een vrachtwagen. De 55-jarige chauffeur uit het Franse Godewaersveld hoorde 6 jaar cel tegen zich eisen, zijn 63-jarige bijrijder uit het Belgische Baarle Hertog 5,5 jaar. Ze vervoerden de cocaïne vanuit de haven in Antwerpen naar Nederland.

Op 5 oktober 2023 krijgt de politie informatie van de Belgische politie dat een verdacht transport met een Belgische vrachtwagen onderweg is naar Nederland. De Belgen hadden sterk het vermoeden dat er cocaïne in de lading van de vrachtwagen zat. Daarop is de Nederlandse politie in actie gekomen. Ze hebben de vrachtwagen korte tijd gevolgd, aan de kant gezet en de chauffeur en de bijrijder aangehouden.

790 kilo cocaïne

In de lading met cassave bleek op 79 dozen het getal ´2´ te staan. In die dozen bleek niet alleen cassave, maar ook pakketten met cocaïne te zitten. In totaal is 790 kilo cocaïne aangetroffen. De chauffeur van de vrachtwagen ontkent dat hij wist dat hij cocaïne vervoerde, maar de officier van justitie gelooft dat niet. Zo is in de cabine van de vrachtwagen zijn Samsung telefoon gevonden. In de telefoon staan vanaf 2 oktober Signal-contacten met ene “Platon”. De inkomende berichten van Platon werden automatisch na één uur verwijderd. Na de aanhouding van de man, belde deze Platon hem veelvuldig en stuurde berichten dat hij contact op moest nemen. 
 

Geschrokken van hoeveelheid

De bijrijder heeft wel bekend. Hij zegt dat hij dringend geld nodig had en daarom op verzoek van een persoon is meegereden op een vrachtwagen die een container in de haven van Antwerpen moest ophalen. Hij moest een oogje in het zeil houden. De 63-jarige man zegt dat hij wel vermoedde dat het om cocaïne ging, al schrok hij van de hoeveelheid.

“Het is inmiddels algemeen bekend dat de handel in cocaïne gepaard gaat met zware criminaliteit, geweld en een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Zowel in Nederland als in België neemt het geweld tussen criminelen onderling toe. Geweld waar ook onschuldige burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, slachtoffer van worden. De beschieting van een woning in Merksem (België) op 23 januari vorig jaar waarbij een 11-jarig meisje om het leven komt, is daarvan een schrijnend voorbeeld”, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket op zitting.

Hoewel beide verdachten niet de organisatoren van de cocaïne invoer waren, vervulden zij volgens het OM wél een belangrijke rol in het complexe logistieke proces om de cocaïne vanuit het bronland bij de gebruiker te krijgen.

“Zij moesten er voor zorgen dat de cocaïne van de haven van Antwerpen naar een locatie zou gaan vanwaar het uiteindelijk op de gebruikersmarkt terecht zou komen.”

Nauwe samenwerking 

De snelle aanhouding van de verdachten en het onderscheppen van de cocaïne is het resultaat van de taskforce Fortius, een nauwe samenwerking van de Belgische en Nederlandse politie om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken.

Uitspraak over twee weken.