Verdachte van oplichting 28 ouderen hoort 45 maanden celstraf tegen zich eisen

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank in Zutphen 45 maanden celstraf, waarvan 3 voorwaardelijk, tegen een 21-jarige man uit Kudelstaart. Hij wordt verdacht van het oplichten van oudere mensen door zich voor te doen als bankmedewerker. De man moet ook ruim 76.000 euro schadevergoeding betalen als het aan het OM ligt.

De officier van justitie: “Het gaat om oplichting van echt oude mensen, bewust uitgekozen om hun kwetsbaarheid. De verdachte is, als onderdeel van een professionele organisatie met een geraffineerde werkwijze, gewoon bij hen naar binnen gebanjerd, heeft aan hun spullen gezeten en hen in grote onzekerheid achtergelaten.” De verdachte maakte zijn slachtoffers door heel Nederland, waarbij het ging om duizenden euro’s per slachtoffer.

De slachtoffers werden zogenaamd gebeld door de bank, waarna verdachte langsging om hen hun bankpassen te ontfutselen om daarmee veel geld te pinnen. In 16 van de 28 gevallen ging hij zover dat hij zich ter plekke, thuis bij het slachtoffer, toegang verschafte tot internetbankieren. Vervolgens stortte hij geld van de spaarrekening naar de lopende rekening of verhoogde hij bijvoorbeeld de transactielimiet. Bij 2 mensen werd bovendien misbruik gemaakt van hun personalia, foto en paspoort-afbeelding om bankrekeningen te openen waarop dan weer frauduleus verkregen geld kon worden gestort. “Een laaghartig verdienmodel”, betoogde de officier. “Slachtoffers hebben verklaard hoe kwaad ze op zichzelf waren, hoe hopeloos, van slag, in paniek, overdonderd en fysiek onwel. Naast geld en spullen, hebben zij iets veel belangrijkers verloren: hun vertrouwen in anderen.”

De verdachte bekende alleen de zaken die niet te ontkennen waren, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van camerabeelden. “Dat de hij geen openheid van zaken heeft gegeven, werkt strafverzwarend”, aldus de officier van justitie. “Verdachte verklaarde bij de politie dat hij dit deed onder druk van iemand anders, maar daar blijkt in het onderzoek niks van. Het enige wat hij erover zei is dat hij het ‘niet leuk’ zou vinden als dit hem overkwam en dat we ‘zo niet met elkaar om moeten gaan’. Wat een understatement!”

HUB digitale criminaliteit Oost Nederland

Om onder andere zaken als deze effectiever aan te kunnen pakken, werken politie en Openbaar Ministerie sinds 2022 samen in de HUB digitale criminaliteit Oost-Nederland. Aangiftes uit de regio maar ook daarbuiten, komen centraal binnen waardoor bijvoorbeeld sneller verbanden tussen zaken worden gezien en opsporings- en vervolgingscapaciteit zo efficiënt en doelmatig mogelijk kan worden ingezet. Het team richt zich vooral op verdachten die zich stelselmatig bezighouden met digitale criminaliteit en daarnaast op zaken met ernstig slachtofferschap. Uit dit initiatief zijn al meerdere succesvolle onderzoeken voortgekomen. Het resultaat is dat meer zaken worden opgelost en slachtoffers beter worden gehoord.