Zes jaar geëist voor schietpartij in overvol café

Op 6 augustus 2023 worden de bezoekers van de Brazuka Bar in het centrum van Den Haag opgeschrikt door een harde knal. In het kleine, overvolle café is geschoten en er ligt een man op de grond te bloeden met een schotwond in het been. Het slachtoffer is een 36-jarige man uit Den Haag. De kogel explodeert in zijn been, waardoor zijn scheenbeen is verbrijzeld. Vandaag moet de schutter zich verantwoorden voor de rechtbank in Den Haag.  

Het slachtoffer viert die avond zijn verjaardag in de Haagse bar aan de Herenstraat. Als er op een gegeven moment een ruzie ontstaat met een andere groep over een tafeltje slaat de vlam in de pan. Getuigen verklaren later bij de politie dat de ruzie om het tafeltje uitdraaide in een handgemeen en dat de verdachte vervolgens een vuurwapen pakte en schoot.

Arrestatie

Na onderzoek naar de identiteit van de schutter, houdt de politie 10 dagen na het schietincident de 35-jarige verdachte aan. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte de bar binnengaat en 20 seconden na het schieten de bar weer verlaat en naar de parkeergarage loopt. Ook blijkt uit onderzoek aan zijn telefoon dat hij bekend is met het bezit van vuurwapens. Zo worden er op zijn telefoon meerdere afbeeldingen van vuurwapens aangetroffen. Tot slot zijn er meerdere getuigen die verklaren dat de verdachte de persoon is die schoot.

Poging doodslag

Volgens het OM is er dan ook sprake van een poging tot doodslag.  “Verdachte heeft tijdens een avond stappen een conflict beslecht met vuurwapengeweld te midden van feestende mensen in een overvolle bar. Hij heeft van korte afstand geschoten op het slachtoffer en hem in zijn been geraakt, waardoor hij met een met stalen platen gefixeerde been door het leven moet”, aldus de officier van justitie.

Strafverzwarende omstandigheid

De officier van justitie rekent het de verdachte ook aan dat hij heeft geschoten in een overvol café, waarbij het voor omstanders ook moeilijk was te vluchten. “Ik kom weliswaar niet tot een bewezenverklaring van de poging doodslag ten aanzien van deze groep. Wél neem ik dit mee

als strafverzwarende omstandigheid. Met zijn handelen heeft verdachte bijgedragen aan angstgevoelens van hen, en aan de samenleving als geheel”, aldus de officier van justitie.  Ze eist een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.