12 jaar gevangenisstraf en TBS geëist voor poging tot moord

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 38-jarige man uit Berkel en Rodenrijs. Hij wordt verdacht van poging tot moord op zijn ex-vriendin. Volgens het OM staat vast dat hij haar op 11 maart 2022 met voorbedachten rade door haar hoofd heeft geschoten.

Uit het onderzoek blijkt dat op die bewuste dag de verdachte naar de galerij van de woning van het slachtoffer loopt. Hij slaat met een hamer de ruiten van de voordeur kapot, kruipt naar binnen en loopt de trap op. Dan richt hij een wapen op het gezicht van het slachtoffer en laadt het door. Maar het wapen hapert. Vervolgens duwt het slachtoffer de verdachte waarna hij een paar treden de trap afglijdt. Hij loopt weer naar boven, schiet haar door het hoofd en rent weg.

Alarmsysteem en mobiele camera voor woning

De verdachte en het slachtoffer kennen elkaar bijna 20 jaar. Ze wonen sinds 2009 bij elkaar en hebben samen een kind. Vanaf 2020 komen er problemen in de relatie. Er komt 3 keer een contactverbod en de vrouw doet aangiftes van stalking, bedreiging en vernieling. De relatie gaat in 2021 uit. Het slachtoffer heeft daarna samen met hun kind 2 keer in een blijf-van-mijn-lijfhuis gezeten. Op 11 maart 2022 is ze daar net een paar weken uit. Een alarmsysteem om de politie met een druk op te knop te waarschuwen, een mobiele camera voor de woning en een alarm hebben de verdachte niet kunnen tegenhouden.

Vrouwenmoord

Het OM ziet de gepleegde feiten als daad van femicide, verklaarde de officer. “Deze zaak heeft alle kenmerken van femicide, vrouwenmoord. Dat verloopt altijd volgens een vast patroon. En dit patroon is ook hier te zien: “Controleren, isoleren, vernederen en het einde van de relatie niet accepteren. Een patroon waarin het geweld in de loop van de tijd alleen maar toeneemt. En waarbij het einde van het leven van het slachtoffer onafwendbaar lijkt.”

TBS met dwangverpleging

De verdachte is ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar heeft hij geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Toch biedt het PBC-rapport voldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat bij verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis, verklaarde de officier tijdens de zitting. “Het risico dat verdachte zonder behandeling in de toekomst weer op dergelijk gewelddadige wijze ontspoort, is aanzienlijk. Ter bescherming van de maatschappij is oplegging van TBS met dwangverpleging aangewezen.” Naast TBS acht de aanklager een lange gevangenisstraf passend. “Verdachte heeft ingebroken in de woning van het slachtoffer om haar te vermoorden, terwijl hun kind ook aanwezig was. Hij heeft nooit spijt betuigd en nog steeds gedachten om haar te doden.” 

Over femicide

De term femicide (of vrouwenmoord) kan in beginsel alle moorden op vrouwen omvatten maar het OM gebruikt de term met name wanneer een vrouw vermoord wordt door een partner of ex-partner omdat de vrouw niet deed wat de man van haar wilde en verwachtte.  Vrouwen zijn extreem veel vaker slachtoffer van moorden gepleegd door een (ex-)partner dan mannen (60 procent versus 1 procent). De Nederlandse overheid heeft een belangrijke taak bij de aanpak van geweld tegen vrouwen, met als fatale vorm femicide.

Het OM is sinds januari 2024 gestart met het registreren van vrouwelijk slachtofferschap bij geweldsmisdrijven. Dit draagt bij aan het vergroten van zicht op de zaken en biedt de mogelijkheid om zaken nader te analyseren.