Gevangenisstraf geëist voor poging doodslag op zomerse dag in de Apenheul

“Hij heeft op een mooie zomerse dag in een overvolle Apenheul, te midden van een groot aantal mensen, onder wie veel kleine kinderen, uit het niets geprobeerd een willekeurig persoon dood te steken”, zo stelt het Openbaar Ministerie vandaag in de rechtbank in Zutphen. Het OM eist een gevangenisstraf van 24 maanden (waarvan acht voorwaardelijk) tegen een 28-jarige verdachte die op 10 augustus vorig jaar in de Apenheul, zwaaiend met een groot koksmes, op een andere man af rent en stekende bewegingen richting diens buik- en borststreek maakt.

In het gebied van de orang-oetans, achterin het park, is het de verdachte die tegen de stiefzoon van het slachtoffer begint te schreeuwen. Die 17-jarige zoon heeft, het is die dag warm, een trui met een capuchon op, en dat zint verdachte niet.

Dat opstootje wordt gesust, maar even later komt de verdachte zwaaiend met zijn mes van 35 centimeter lang, dat hij bij zich heeft, terug gerend richting zijn slachtoffer, de vader die even eerder tussenbeide is gekomen. Alleen door naar achteren terug te deinzen en de steekbewegingen te ontwijken, weet het slachtoffer te voorkomen dat hij wordt neergestoken.

De paniek op dat moment is groot en de officier van justitie sprak vandaag dan ook van een bizar en angstaanjagend tafereel: mensen gillen, kinderen krijsen en rennen weg. De verdachte draait zich echter om en vervolgt zijn weg; kort na het incident wordt hij aangehouden. De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis: “Zo leuk en gezellig als de zonnige zomerdag voor vele bezoekers van de Apenheul begon, zo eindigde die niet voor het slachtoffer, zijn familie en de vele omstanders die getuige waren van de actie van de verdachte die vandaag terecht staat.”

Op essentiële onderdelen worden volgens het OM de gebeurtenissen die dag ondersteund door verklaringen van getuigen. Die spreken veelal van een doelbewuste actie. Eén van de nietsvermoedende bezoekers van het park verklaart later bij de politie: ‘Ik zag dat hij hem gewoon probeerde te raken. Ik ben daar 100 procent van overtuigd. Ik ben geen expert, maar hij maakte geen maaiende beweging om ruimte te maken, het was echt een vlucht naar voren, doelbewust om de ander te raken.’

Naar eigen zeggen kampt de verdachte met paranoïde neigingen, zo ook die dag. Hij is met zijn vierjarige zoontje in de Apenheul en heeft een tas met daarin een brandblusser en een hamer en tevens heeft hij een mes meegenomen. Het OM: “Wat moet een bezoeker in de Apenheul met deze spullen, die hij doelbewust mee naar binnen heeft genomen? Alleen al het idee dat verdachte uren in de Apenheul met een enorm mes heeft rondgelopen is een enge gewaarwording.”

De verdachte was, zo verklaart hij tegen de politie, in de veronderstelling dat de jongen met de capuchon een gangster zou zijn die een bedreiging vormde voor zijn vierjarige zoontje. Psychisch onderzoek wijst uit dat de man paranoïde waanbeelden heeft en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daden. Het OM gaat mee in die conclusie en eist naast de gevangenisstraf dat een aantal bijzondere voorwaarden wordt opgelegd, die de Reclassering ook heeft geadviseerd.