Gevangenisstraffen geëist voor cocaïnesmokkel met behulp van informatie Douane

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 8 jaar gevangenisstraf tegen een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel. Zij wordt ervan verdacht als douanemedewerker informatie over containers te hebben verstrekt aan een vermeende drugssmokkelaar. Ook haar 28-jarige zoon zou daarbij betrokken zijn. Tegen hem is 7 jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie is gegeven, een 49-jarige Rotterdammer, stond ook terecht. Als het aan het OM ligt, gaat hij 12 jaar de gevangenis in.

De 49-jarige man was op de hoogte van transporten die verdovende middelen bevatten en die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere malen benadert hij de zoon van de douanemedewerker om informatie op te vragen uit de douanesystemen over die transporten. De zoon vraagt die informatie vervolgens aan zijn moeder. Ook zoekt hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie op. De zoon geeft de informatie aan de 49-jarige verdachte, die hem daarvoor betaalt. De zoon zorgt ervoor dat een deel van het geld bij zijn moeder terecht komt.  

Cruciale positie

De douanemedewerker heeft grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie, stelde de officier van justitie tijdens de zitting. “Zij heeft hiermee de organisatie die bij uitstek een belangrijke rol heeft in het terugdringen van invoer van cocaïne in dit land, ernstig in diskrediet gebracht.”

De zoon is gezwicht voor het snelle geld en heeft de positie van zijn moeder als douaneambtenaar ernstig misbruikt. Hij heeft een cruciale bijdrage geleverd om samen met zijn moeder, de ambtenaar, deze passieve omkoping te organiseren. Samen met zijn moeder had hij een uitvoerende rol.

Leidinggevende rol

De 49-jarige man die de informatie kreeg, heeft zich gedurende een periode van bijna een jaar schuldig gemaakt aan het voorbereiden en bevorderen van de invoer van cocaïne in Nederland. Volgens het OM kan hij verantwoordelijk worden gehouden voor omvangrijke drugstransporten. De openbaar aanklager laat in de strafeis zwaar meewegen dat hij een leidinggevende rol had in deze criminele organisatie en dat hij een ambtenaar heeft omgekocht.

De officier van justitie: “Het is algemeen bekend de Rotterdamse haven al jaren geplaagd wordt door grote hoeveelheden cocaïne die doorgaans via het containervervoer het land binnenkomt. De invoer van cocaïne en de handel daarin heeft een bijzonder ontwrichtende invloed op de samenleving. Niet alleen gezondheid en welzijn worden door deze handel nadelig beïnvloed, maar ook de algemene veiligheid en het financiële stelsel.”