Levenslang geëist tegen Dordtenaar voor poging moord op ex en moord op haar moeder

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een levenslange celstraf geëist tegen een 50-jarige Dordtenaar. De man wordt er van verdacht op 21 januari 2023 op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht zijn ex en haar moeder te hebben neergeschoten. De ex-partner van verdachte raakte daarbij zo ernstig gewond dat ze blijvend invalide is. Haar 66-jarige moeder overleefde de aanslag niet. 

Uit het onderzoek dat de recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie direct na het schietincident start, komt naar voren dat de Dordtenaar zijn ex ,sinds zij hun relatie had verbroken, lastigviel. Hij kon dat simpelweg niet verkroppen.

Het lastigvallen bestaat onder meer uit het sturen van dreigende berichten die later weer als ‘grapje’ worden afgedaan. Maar ook al geeft zijn ex aan de berichtjes naar te vinden en hem vraagt te stoppen omdat de relatie echt over is gaat hij toch weer door. Zo vraagt hij een aantal dagen voor de moord of ze bang is als hij uit de bosjes springt. Hij schrijft ook dat hij van haar zegt te houden. Het laatste bericht dat het slachtoffer krijgt is exact een uur voor het schietincident. Het is een kort bericht: ‘Tot de dood ons scheidt.’

Beide slachtoffers zijn op dat moment bij het winkelcentrum. Moeder en dochter hebben het gezellig samen en eten een broodje. Op de parkeerplaats slaat het noodlot toe. Plotseling staat verdachte bij de auto voor haar. Ze probeert weg te rennen en roept naar omstanders dat ze de politie moeten bellen. Maar het is al te laat. Verschillende getuigen zien dat de verdachte zijn ex bij haar nek pakt en zijn wapen richt. Haar moeder probeert te helpen waarna meerdere schoten klinken.

Direct na het lossen van de schoten slaat de schutter op de vlucht. Hij weet uiteindelijk ruim een maand uit handen van de politie te blijven tot hij op 25 februari door een speciale arrestatie-eenheid in Schiedam wordt aangehouden. Zijn naam en foto zijn dan al geruime tijd in de media getoond. Er werd daarnaast een beloning uitgeloofd voor de gouden tip die tot de aanhouding zou leiden. Uiteindelijk wordt deze beloning ook daadwerkelijk uitgekeerd.

Tijdens de verhoren na zijn arrestatie geeft verdachte zijn daden toe. Ook blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek dat hij het geen opwelling was, maar dat hij het plan om zijn ex iets aan te doen en vervolgens te vluchten uitvoerig voorbereidde. Zo regelde hij een gestolen auto met gestolen kentekenplaten, wisselde hij terwijl hij op de vlucht was van auto en gooide hij zijn telefoon weg om niet getraceerd te kunnen worden. Daarnaast hield hij voor het fatale incident zijn ex geruime tijd van afstand in de gaten en volgde hij haar. Om die reden is er volgens de officier van justitie sprake van voorbedachten rade en dus van moord en poging moord en niet van doodslag en poging doodslag.

Levenslang enige passende straf

Volgens de officier van justitie is er sprake van zeer ernstige feiten. Verdachte heeft op klaarlichte dag, bij een druk winkelcentrum en in de aanwezigheid van vele getuigen zijn ex-partner neergeschoten, waardoor zij blijvend invalide is geraakt. “Toen haar moeder haar te hulp wilde schieten, heeft hij haar doodgeschoten. Bij de uitvoering van deze feiten heeft verdachte een omstander die ook te hulp wilde komen, ernstig bedreigd. Gruwelijke en meedogenloze feiten die de rechtsorde in ernstige mate hebben geschokt”, aldus de officier van justitie. “Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden genomen en heeft geen inzicht in zijn motieven en zijn persoon verschaft. Dit betekent dat hij als extreem gevaarlijk moet worden beschouwd en dat de samenleving dus maximaal tegen hem beschermd dient te worden. In het licht van dit alles volstaat naar het oordeel van het OM daarom geen andere sanctie dan een levenslange gevangenisstraf.”