Vrouw vervolgd voor groepsbelediging

Een 30-jarige vrouw uit Voorburg wordt vervolgd voor groepsbelediging. Ze plaatste in mei vorig jaar een bericht op Twitter waarin ze zich naar het oordeel van het Openbaar Ministerie beledigend uitlaat over mensen met een zwarte huidskleur.

Het gaat om een tweet die verdachte plaatste op 10 mei 2023, naar aanleiding van een filmpje van een mishandeling. Verdachte schreef: "Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien."

Verdachte heeft rondom dit filmpje ook nog andere tweets geplaatst, maar het Openbaar Ministerie vervolgt haar daar niet voor. Die tweets gaan niet over een groep wegens ras, maar over het gedrag van de personen die op dat filmpje te zien waren. 

Naast het feit groepsbelediging wordt de vrouw ook nog verdacht van smaad. Ze noemde in een tweet iemand 'kleuterneuker', terwijl de rechtbank net iemand had veroordeeld voor het plaatsen van een soortgelijk bericht.

Verdachte is gedagvaard voor een zitting op 19 augustus.