Celstraffen tot 3 jaar geëist voor uitbuiting in autowasserette

Vandaag behandelde de rechtbank van Den Bosch een mensenhandel zaak. Vier verdachten hebben zich verantwoord voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt alle verdachten zich schuldig te hebben gemaakt aan het medeplegen van mensenhandel. Twee van de vier verdachten zouden zich volgens het OM ook schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrift waardoor de Belastingdienst benadeeld is voor een bedrag van ruim 160.000 euro. Het betreft de periode tussen 2015 en 2017.

Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op een autowasserette in Eindhoven. Twee van de vier verdachten stond daar ingeschreven als bestuurder, directeur. De derde verdachte was gevolmachtigde en de vierde trad op als bedrijfsleidster.

Werven personeel in Hongarije

Via advertenties op internet werd door de bedrijfsleidster in Hongarije personeel geworven voor de autowasserette. “Mensen die op de advertenties reageerden verkeerden in Hongarije vaak in zeer slechte financiële omstandigheden en hadden geen of alleen maar zwart werk.”, aldus de officier. Volgens het OM konden de geïnteresseerden de eerste 14 dagen 30 euro per dag verdienen en daarna 35 euro per dag. De werktijden waren van 09.00 uur tot 20.00 uur. Indien gebruik werd gemaakt van de aangeboden huisvesting, moest daarvoor 250 euro per maand worden betaald. Vervoer vanuit Hongarije naar Nederland moesten de mensen zelf regelen.

Eenmaal in Nederland aangekomen werden de werknemers volgens het OM gehuisvest boven een van de twee filialen, een locatie waarop geen woonbestemming rustte. De huurprijs van 250 euro werd op het loon ingehouden. “De werknemers moesten 11 a 12 uur per dag werken, zeven dagen per week. Van pauzes en/of vrije dagen was nauwelijks sprake. Het werk bestond uit het handmatig wassen en schoonmaken van auto’s. De werknemers moesten met bijtende en/of giftige stoffen werken zonder beschermende kleding en/of schoeisel.”, aldus de officier. Volgens haar werden twee werknemers, die gedurende het onderzoek verklaard hebben, een keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige brandwonden aan de vingers als gevolg van aanraking met die stoffen.

Naast bovenstaande werden er volgens het OM valse arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties opgemaakt, waardoor er onjuiste aangiften werden gedaan bij de Belastingdienst. Een aantal werknemers heeft verklaard dat zij zwart werden uitbetaald, geen salarisstroken ontvingen, de arbeidsovereenkomsten en loonstroken valselijk waren opgemaakt en/of dat de inhoud van de arbeidsovereenkomsten en/of loonstroken niet juist was. “Door de bedrijfsleidster werd in een notitieboekje bijgehouden hoeveel uren de werknemers werkten en hoeveel ze betaald hadden gekregen.”, aldus de officier.

Ernst van de feiten

“Verdachten hebben zich in de periode van 2015 tot 2017 meerdere malen schuldig gemaakt aan het uitbuiten van werknemers van de autowasserette. Hierbij moesten de slachtoffers werken met zeer giftige bijtende stoffen, kregen zij geen beschermende kleding en hadden zij ook geen zorgverzekering. Ook de woonomstandigheden waren naar Nederlandse maatstaven niet passend te noemen. De slachtoffers hadden niet de vrijheid om terug te keren naar Hongarije, omdat hen was medegedeeld dat het resterende loon dan niet uitbetaald zou worden. Kortom, er was sprake van een ernstige aantasting van de lichamelijke en geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid.”, aldus de officier.

Kwalijker nog vindt zij dat de verdachten de slachtoffers extra afhankelijk hebben gemaakt van hun onderneming door de salarisbetalingen uit te stellen, door ze slechts voorschotten te verstrekken en door ze aan het lijntje te houden om hen zo te bewegen langer te blijven werken, uit vrees achterstallige betalingen mis te lopen. Het handelen van verdachten heeft volgens de officier niet alleen de slachtoffers getroffen, maar daarnaast ook branchegenoten die wel volgens de regels werken. De zeer lage arbeidskosten die verdachten als gevolg van de uitbuiting hadden, hebben een concurrentie vervalsend effect gesorteerd.

Daarnaast verwijt de officier de bedrijfsleidster en de gevolmachtigde beiden valsheid in geschrift te hebben gepleegd waardoor de autowasserette te weinig geld aan de belastingdienst heeft afgedragen en deze voor een flink bedrag (168.326 euro) is benadeeld.

Strafeisen

Een gevangenisstraf van 36 maanden en een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar vindt de officier voor de twee bestuurders op zijn plaats. Tegen de andere twee verdachten eist zij een gevangenisstraf van 18 maanden en een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar.  

De rechtbank doet op 28 oktober a.s. uitspraak.