In beslag genomen voorwerpen
Inbeslagname, en dan…
De politie of opsporingsinstantie mag in bepaalde gevallen voorwerpen of voertuigen in beslag nemen.
Beslag kan gelegd worden wegens:
- Waarheidsvinding (bewijsmateriaal)
- Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens)
- Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel). Het beslag dient dan als soort zekerstelling om eventuele boetes dan wel ontnemingsmaatregelen die in de toekomst kunnen worden opgelegd, te kunnen betalen.
Het Openbaar Ministerie (OM) beslist wat met het beslag moet gebeuren: Teruggeven, bewaren (deponeren), verkopen (vervreemden) of vernietigen.
De bewaarder, veelal Domeinen Roerende Zaken, voert de beslissing van het Openbaar Ministerie uit.
In 'Vraag en antwoord' vindt u meer informatie over de beslagprocedure.
Let op! Heeft u vragen over de afhandeling van bij u in beslag genomen goederen? Dan kunt u terecht bij het beslagloket van het Openbaar Ministerie, Politie en Domeinen.
Het beslagloket is op maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 16:30 uur bereikbaar onder één centraal telefoonnummer 088 – 15 24 200 of per e-mail: info@beslagloket.nl.
Vraag en antwoord
In de wet staat waarvoor voorwerpen in beslag mogen worden genomen:
- Waarheidsvinding (bewijsmateriaal)
- Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens)
- Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel). Het beslag dient dan als soort zekerstelling om eventuele boetes dan wel ontnemingsmaatregelen die in de toekomst kunnen worden opgelegd, te kunnen betalen.
Bij de inbeslagname, of zo spoedig mogelijk daarna, ontvangt u een ontvangstbewijs. Daarin staat wat er in beslag is genomen en op welke datum. Een hulpofficier van justitie beoordeelt of het voorwerp rechtmatig in beslag is genomen of niet. De hulpofficier van justitie kan dan al beslissen om het voorwerp eventueel terug te geven of dat de bewaring voortduurt.
Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. De bewaring van goederen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken.
Goederen die snel in waarde dalen zoals voer- en vaartuigen, worden vaak direct in opdracht van het Openbaar Ministerie via Domeinen Roerende Zaken te koop aangeboden.
Goederen zoals (vuur)wapens of drugs die naar de mening van het Openbaar Ministerie of de rechter niet meer in de maatschappij terug mogen komen, worden vernietigd. Dat geldt ook voor goederen met weinig of een zeer geringe waarde.
Als u het niet eens bent met de inbeslagneming kunt u schriftelijk een klaagschrift indienen bij de sector strafrecht van de rechtbank in de regio waar het voorwerp in beslag is genomen. U wordt op uw klaagschrift door de rechter gehoord. De officier van justitie die de desbetreffende zaak in behandeling heeft, wordt eveneens in de gelegenheid gesteld zijn besluit toe te lichten.
Zie verder artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering.
Ja, dit mag. De Hoge Raad (HR 2 maart 1999, NJ 1999, 416) heeft bepaald dat ingediende klaagschriften geen schorsende werking hebben op een vervreemding.
Ja. Het OM kan direct na de inbeslagname de voorwerpen die aan waardedaling onderhevig zijn vervreemden (verkopen). zie ook artikel 117wetboek van strafvordering.
U kunt alleen schriftelijk afstand doen bij de politie, een (hulp)officier van justitie of een rechter-commissaris. Wanneer u afstand doet, kunt u geen aanspraak meer maken op teruggave.
Wanneer een voertuig in beslag is genomen dan blijft de eigenaar verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig, te weten de verzekering, de APK en de motorrijtuigenbelasting. Deze verplichtingen kunnen worden stopgezet door middel van schorsing van het voertuig bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Indien de verplichtingen niet worden geschorst (stopgezet) dan bestaat de mogelijkheid dat de eigenaar van het voertuig boetes opgelegd krijgt.
Bij de schorsing moet een kentekenbewijs worden overgelegd.
Heffing van motorrijtuigenbelasting blijft achterwege onder voorwaarden:
- De termijn van de inbeslagname duurt langer dan 1 maand
- De belastingplichtige heeft zelf geen invloed op de termijn van inbeslagname
- De belastingplichtige dient aan de hand van officiële documenten de inbeslagname aan te tonen
- De belastingplichtige stelt zelf de belastinginspecteur op de hoogte van het einde van het beslag
- De termijn van schorsing van de heffing is maximaal 1 jaar; daarna moet het beslag opnieuw aangetoond te worden.
Let op: het doen van afstand ontslaat u in eerste instantie niet van die verplichtingen!
Let op: een zekerheidstelling kan alleen ten aanzien van conservatoir beslag.
Een zekerheidstelling is het betalen van een met het Openbaar Ministerie afgesproken bedrag waartegen in beslag genomen voorwerpen teruggegeven kunnen worden. Afhankelijk van een aantal factoren kunt u in aanmerking komen om tegen een vastgesteld bedrag een zogenaamde zekerheidsstelling te betalen. Door het betalen van een zekerheidsstelling rust het conservatoir beslag niet meer op de voorwerpen maar op het betaalde bedrag. De voorwerpen worden na betaling teruggegeven.
Het Openbaar Ministerie mag direct na de in beslagname de voorwerpen, die aan waardedaling onderhevig zijn vervreemden of verkopen. Als later de rechter toch beslist tot teruggave wordt de verkoopopbrengst als schadevergoeding aan de eigenaar uitbetaald. Bij vernietiging krijgt u de taxatiewaarde uitgekeerd. Deze beslissing wordt vaak ook in het belang van verdachten genomen. Auto’s die in de opslag staan kunnen snel aan waarde verliezen.
U ontvangt van Domeinen Roerende Zaken een brief met daarin informatie over waar u uw voorwerpen kunt afhalen.
Deze brief van Domeinen Roerende Zaken dient tevens als afhaalbewijs. Bij het afhalen moet u die brief en een geldig legitimatiebewijs laten zien. Bewaar de brief van Domeinen Roerende Zaken dus goed.
De politie voert deze vorm van beslag uit en is gebaseerd is op de W.a.h.v. (Wet administratieve handhaving verkeersvoorschriften), ook wel Wet Mulder genoemd. Het is een dwangmiddel dat kan worden toegepast om betaling af te dwingen van alle openstaande boetes op personenauto’s, bedrijfsauto’s, motorfietsen, kentekenplichtige aanhangwagens/opleggers en brom- en snorfietsen. Het buiten gebruik stellen van voertuigen is overigens niet beperkt tot voertuigen op naam van natuurlijke personen. Ook voertuigen op naam van rechtspersonen kunnen buiten gebruik worden gesteld.
U moet bij het Functioneel Parket een verzoek indienen tot royement van het conservatoir beslag (artikel 94a Sv), rustende op uw onroerend registergoed. Voordat er een beslissing over uw verzoek kan worden genomen, moeten onderstaande gegevens bij het Functioneel Parket bekend zijn:
- recent taxatierapport van onroerend goed;
- conceptafrekening van de transporterende notaris;
- personalia van de kopende partij.
Deze informatie kunt u onder vermelding van het parketnummer sturen naar:
E-mail: lba-beheerders@om.nl
Postadres: Functioneel Parket, Postbus 837, 8901 BP Leeuwarden.
Na aanlevering van deze gegevens, zal na overleg met de officier van justitie het standpunt van het Openbaar Ministerie aan u kenbaar worden gemaakt.
Meer info over zekerheidstelling en conservatoir beslag
Om een zekerheidstelling aan te vragen, kunt u uw verzoek indienen bij:
E-mail: lba-beheerders@om.nl
Postadres: Functioneel Parket, Postbus 837, 8901 BP Leeuwarden
Geef in uw verzoek duidelijk aan om welk parketnummer het gaat en voor welke voorwerpen u een zekerheidstelling wenst. Uw verzoek wordt dan zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.
Na het indienen van een schriftelijk verzoek tot zekerheidstellen, overlegt het Functioneel Parket met de betrokken officier van justitie of een zekerheidstelling in uw zaak mogelijk is.
Mocht er na overleg met de officier van justitie worden besloten om tot een zekerheidstelling over te gaan, dan wordt aan de hand van de taxatiewaarden de hoogte van de zekerheidstelling vastgesteld.
Als uw verzoek tot zekerheidstelling gehonoreerd wordt, dan zal het Functioneel Parket schriftelijk de bankgegevens aan u doorgeven waar het geld naar kan worden overgemaakt. Betalen in termijnen is niet mogelijk.
Indien de aangeboden zekerheidstelling niet binnen de daarvoor gestelde termijn wordt voldaan, gaat het Functioneel Parket alsnog over tot vervreemden (verkopen). (zie ook: art 117 Sv)
Wanneer uw betaling op de bankrekening van het Functioneel Parket staat bijgeschreven, verstuurt het Functioneel Parket de opdracht tot teruggave aan de bewaarder. De bewaarder zal u vervolgens schriftelijk berichten voor de verdere afhandeling van de teruggave.
Nadat het Functioneel Parket het bericht heeft gekregen dat er gelden terug mogen worden gegeven, wordt er geverifieerd of er derdenbeslag is gelegd, en of er geen verdere bijzonderheden zijn die de teruggave in de weg staan. Wanneer uw rekeningnummer nog niet bij ons bekend is, ontvangt u een brief waarin wij u vragen om uw bankgegevens en een kopie van uw legitimatiebewijs toe te sturen. Nadat wij deze gegevens van u hebben ontvangen, zal de financiële administratie de teruggave verwerken.
Na ontvangst van bovengenoemde gegevens, heeft de financiële administratie circa tien tot vijftien werkdagen nodig om het geld naar uw rekening over te maken. In sommige gevallen kan deze termijn afwijken. Staat het geld na vier weken na het insturen van uw bankgegevens nog niet op uw rekening, neem dan contact op met het Functioneel Parket. De contactgegevens vindt u onderaan.
Ja, u ontvangt wettelijke rente. De vergoeding wordt berekend over de periode van de dag van de inbeslagneming (contant geld), van de vervreemding van het voorwerp (verkoop) of van de ontvangst van de zekerheidstelling tot aan de dag van de teruggave.
Het Functioneel Parket kan de hoogte van de wettelijke rente niet bepalen, deze wordt berekend door de financiële administratie.
Wanneer u het niet eens bent met de vervreemdingsopbrengst en/of de taxatiewaarden, dan kunt u uw bezwaar schriftelijk indienen bij Domeinen Roerende Zaken (DRZ). DRZ is verantwoordelijk voor verkoop en taxaties.
E-mail: roerendezaken@domeinen.org
Postadres: Domeinen Roerende Zaken
Postbus 9043, 7300 GD Apeldoorn