Openbaar ministerie eist straffen tot 7 jaar voor cold case woningoveral Schaijk uit 2009

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch straffen geëist en één keer vrijspraak gevraagd tegen de drie verdachten van de woningoverval in Schaijk op 12 mei 2009.

De 27-jarige man uit Eindhoven en de 25-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats worden verdacht van het medeplegen van diefstal met geweld waarbij de 27-jarige ook verdacht wordt van verkrachting. Tegen de 29-jarige verdachte uit Eindhoven vraagt de officier vrijspraak omdat er geen hard bewijs is.

“Een overval uit 2009 waar dan nu eindelijk een einde aan komt. Een overval ook die onvoorstelbaar leed heeft veroorzaakt, temeer zelfs omdat één van de daders lafhartig van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt het slachtoffer die daar volstrekt hulpeloos en gebonden aan handen en voeten lag, te verkrachten. Ultiem vernederend en een ultiem misbruik van macht door de dader. Daar is zij in de vijf jaar die ze daarna nog geleefd heeft, nooit meer overheen gekomen en ook voor haar echtgenoot, tot op de dag van vandaag, een enorme impact heeft gehad,” aldus de officier ter zitting

Brute overval

12 april 2009 komt er een 112 melding binnen bij de politie. Ter plaatse vinden ze de bewoners, man en vrouw in paniek aan in een totaal overhoop gehaalde woning. De slachtoffers verklaren dat meteen na het binnendringen van de woning ze beide tegen de grond werden gewerkt en bedreigd, geschopt en geslagen en vervolgens met tape en touw gekneveld. Zij worden door de overvallers met de dood bedreigd en dat wordt kracht bijgezet doordat er een vuurwapen op hen wordt gericht. De vrouw wordt dan ook nog door één van hen verkracht. De daders nemen laptops, fotocamera’s en mobiele telefoons mee. Twee verdachten zijn in de woning, een derde blijft in het halletje staan.

Onderzoek 2009; de heler

Uit onderzoek naar de gestolen telefoons, komt de politie in 2009 de heler van de telefoons op het spoor, maar dat spoor leidt niet verder naar de verdachten van de overval en het onderzoek eindigt in 2010 met de veroordeling van deze man voor heling en bezit van een verboden luchtdrukwapen.

Heropening onderzoek

Eind 2015 en begin 2016 komt er bij Meld Misdaad Anoniem twee keer een melding binnen die alleen maar betrekking kunnen hebben op de overval uit 2009. Daarbij wordt de 27-jarige verdachte als dader aangewezen en bij de tweede melding ook de 29 jarige verdachte. Dan wordt er ook door de politie een brief onderschept van uit de gevangenis in Vught waarin belastend wordt geschreven over deze verdachten. Uit telefoongesprekken blijkt deze gedetineerde ook nog eens de verkrachting toe te schrijven aan de 27-jarige verdachte.

Hierna wordt het onderzoek heropend en hernieuwd onderzoek gedaan naar de veilig gestelde sporendragers uit 2009. Zo hebben de overvallers een briefje gebruikt waarop te geschreven was dat ze geld wilden en diamanten en dat als de slachtoffers niet meewerkten, ze ‘omgelegd’ zouden worden. Dit briefje hadden ze achter gelaten. De vingerafdrukken op het briefje bleken over een te komen met die van de 27-jarige verdachte en er bleek ook een vingerafdruk van de 25-jairge verdachte op te zitten. Ook op de tape die gebruikt was bij de overval zaten sporen van deze 25-jarige verdachte.

Uit verklaringen van zijn ex-vriendin en de gedetineerde die de brief schreef uit de gevangenis, blijkt bovendien dat de Eindhovenaar ook de verkrachting op zijn geweten zou hebben. Hij bekent later betrokken te zijn geweest bij de overval en maar ontkent de verkrachting. Toch ziet het OM genoeg bewijs in de verklaringen voor de verkrachting.

Vaststaat dat er sprake moet zijn geweest van ten minste één andere dader, maar voor de vraag wie dit is, is tot op heden onvoldoende bewijs gekomen.

De verdachten waren ten tijde van de overval nog jong, 18 en 16 jaar oud. “Maar ik neem het hen echter wel zeer kwalijk dat ze al die jaren hun mond hebben gehouden. Ook al waren ze toen nog jong. Nu en vandaag mogen we meer van deze verdachten verwachten, want jong zijn ze niet meer en gezien de ernst van de feiten en het leed dat de slachtoffers is aangedaan, ben ik van mening dat een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf hier passend is,” besluit de officier van justitie zijn requisitoir.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak