Bulgaarse telefoonwinkel ‘Occasion Den Haag’ verkocht gestolen mobieltjes

De zaken liepen goed. Zo goed dat de 49-jarige man die verdacht wordt van het helen van gestolen mobieltjes, in de Bulgaarse stad Ruse een telefoonwinkel had geopend onder de naam ‘Occasion Den Haag’. Vandaag stond hij samen met zijn partner in crime – een 45-jarige man – en drie van hun vrouwelijke familieleden in het beklaagdenbankje. Zij hoorden celstraffen tot vijf jaar tegen zich eisen.

Het lijkt erop dat de 49-jarige man een soort ‘tourist information’ voor zakkenrolsters runde. Bulgaarse vrouwen die hier voor 10 à 15 dagen ‘seizoenswerk’ verrichtte, kwamen bij hem de gestolen telefoons inleveren. Die ‘hete spullen’ verkocht hij volgens het OM onder meer door via zijn winkel in de Bulgaarse stad Ruse. Met name iPhones waren erg in trek in Bulgarije; de andere merken werden in Nederland verkocht.

De politie kreeg de 49-jarige in juli 2017 in de smiezen toen een eerder gestolen telefoon weer in gebruik werd genomen. De nieuwe gebruiker werd opgespoord en die wist te melden van wie hij de telefoon had gekocht. Zo kwam de politie uit bij de man. Nader onderzoek wees uit dat zijn ex (met wie hij nog steeds samenwoont) en zijn schoondochter de vrouwen waren die op camerabeelden van de diefstal te zien zijn.

'Hobby'

Via de app had de 49-jarige ook contact met de 45-jarige man. Zo wisselden zij een lijst uit met telefoontypes en bijbehorende prijzen. Gevraagd naar de achtergrond daarvan verklaarde de 49-jarige op zitting dat dat uit ‘hobby’ was. Eerder had hij echter bij de politie bekend dat hij gedurende anderhalf jaar wekelijks twee gestolen telefoons inkocht en doorverkocht.

Bij de 45-jarige man werden in zijn huis laptops aangetroffen waaraan 723 verschillende iPhones hadden gehangen. Daarvan waren er 266 aantoonbaar gestolen. Volgens de officier van justitie gebruikte de 45-jarige man de laptops om de iPhones met speciale software te ontgrendelen en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen zodat ze konden worden doorverkocht . Het geld dat de verkoop van de telefoons opleverde, werd vanuit Bulgarije overgemaakt op de bankrekening van zijn vrouw. Die wordt daarmee onder meer verdacht van witwassen.

'Duce' dan wel 'patron'

Veelzeggend is ook dat de 45-jarige man bij de zakkenrolsters bekend was onder de bijnaam ‘Duce’, Italiaans voor leider. Ook buurtbewoners noemden hem ‘patron’ en verklaarden dat hij samen met de 49-jarige man de baas was van een club zakkenrolsters.

Op zitting benadrukte de officier van justitie dat het bij diefstal van een mobiele telefoon om meer gaat dan financiële schade. “Herinneringen, wachtwoorden, gesprekken, contacten; alles ben je kwijt bij diefstal van zo’n apparaat.”

Eis

Hij eiste tegen de 45-jarige man vijf jaar cel wegens heling en witwassen, tegen de 49-jarige man drie jaar cel wegens heling, tegen de ex en de schoondochter van de 49-jarige man respectievelijk zes en vier maanden cel wegens zakkenrollen en tegen de vrouw van de 45-jarige man vier maanden cel voor witwassen en heling. De 45-jarige man hangt ook nog een ontnemingsvordering van 200.000 euro boven het hoofd. De uitspraak is op 2 april.