OM eist 3 jaar gevangenis vanwege plunderen bankrekeningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3 jaar geëist tegen een 23-jarige man uit Purmerend die malware op maat ontwikkelde om bankrekeningen te plunderen. Tegen de man was aangifte gedaan door verschillende banken.

Hij brak bovendien in op de accounts van klanten van verzekeringsmaatschappijen en online warenhuis. Ook stond hij terecht vanwege betrokkenheid bij de diefstal van 14.000 euro van het Voedselloket Almere in november 2013.

De officier van justitie van het Landelijk Parket onderstreepte dat behalve  de financiële schade de verdachte ook een hoop ellende had veroorzaakt voor mensen, die werden achtergelaten  met angst en gebrek aan vertrouwen in de digitale wereld. Hij maakte ook misbruik van de identiteit van mensen. Het winstbejag leverde hem een kleine 45.000 euro op.

Gewaarschuwd mens

De verdachte was eerder in 2103 naar voren gekomen in een strafrechtelijk onderzoek en daarmee een gewaarschuwd mens. In de zomer van 2015 kwam hij opnieuw in beeld bij de banken toen hij zijn malware testte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.