OM seponeert vermeende discriminatiezaak Vijlen

In juni vorig jaar heeft een 28-jarige man uit Urmond aangifte gedaan van discriminatie door een verbalisant. De man stelde slachtoffer te zijn van discriminerende uitspraken. Op de bewuste avond maakte hij deel uit van een groep die, tijdens een politiecontrole naar een stroperij in de buurt van een vijver in Camerig (Vijlen), werd aangesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert op basis van onderzoek dat er geen strafrechtelijk bewijs is voor discriminatie en belediging.

Agenten troffen in de betreffende omgeving voertuigen aan met personen, waarvan twee met een donkere, twee met een getinte en twee met een witte huidskleur. Bij de controle heeft een van de agenten de woorden “Mannen van jullie afkomst gaan niet wandelen met 29 graden” uitgesproken. 

Verklaring 

De agent heeft verklaard dat hij de uitspraak niet discriminerend bedoelde, maar met het woord ‘afkomst’ verwees naar de hele groep en een bepaalde generatie. Hierdoor is er geen sprake van groepsbelediging. “De agent heeft het specifiek over de zes personen die daar aanwezig waren en niet over een groep mensen vanwege ras in het algemeen”, zegt de officier van justitie. De uitlating valt dus niet onder de kwalificatie ‘ras’, omdat de bewoording ‘afkomst’ hier niet lijkt te verwijzen naar ras of huidskleur, maar eerder op het type jongeren en/of leeftijd of generatie. 

In een uitgebreide brief is de aangever van de beslissing op de hoogte gebracht.