Drugs
Productie, handel en bezit van drugs zijn in Nederland verboden. Politie en Openbaar Ministerie pakken productie en (grensoverschrijdende) handel streng aan. Daarbij gelden voor middelen op lijst I van de Opiumwet, harddrugs, zwaardere straffen dan voor die op lijst II, softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Het vervolgingsbeleid richt zich vooral op de productie en handel van drugs. Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik is een veel lagere prioriteit toegekend.
Hennepteelt
Bijzondere aandacht binnen het OM krijgt het fenomeen hennepteelt. De verbouw van hennep heeft zich ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar en ruikbaar. Vooral in de achterstandswijken van de grote steden. Als gevolg daarvan treedt verdere verloedering in deze wijken op. Bovendien ontstaan er tegenstellingen tussen degenen die de financiële verlokkingen van de wietteelt weerstaan en zij die op de aanvankelijk lucratieve aanbiedingen van de wietbendes in gaan. Naast deze teelt in woonwijken is ook op het platteland een vorm van illegale hennepteelt ontstaan, die in grootschaligheid doet denken aan de reguliere landbouw.
Strafbaarheid voorbereiding hennepteelt
Het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk treden sinds 1 maart 2015 gezamenlijk op tegen facilitators van illegale hennepteelt. Per die datum is de nieuwe Opiumwet Artikel 11a van kracht geworden, die voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar stelt.
Deze wet biedt het OM en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. De wet bestrijdt beroeps- en bedrijfsmatige illegale hennepteelt.
Foto: vernietigen van inbeslag genomen hennep
Wat is ondermijnende criminaliteit?
Ondermijnende criminaliteit is misdaad die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt. Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Mensenhandel, de productie van en handel in drugs, witwassen, financieel-economische criminaliteit (fraude) en cybercrime: het draait allemaal om het verdienen van zoveel mogelijk geld. Aan de andere kant worden burgers en de samenleving bedreigd door terrorisme, dat primair ideologisch is gedreven.
Vraag en antwoord strafbaarstelling voorbereiding hennepteelt
Deze wet biedt het OM en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. De wet bestrijdt beroeps- en bedrijfsmatige illegale hennepteelt.
Door de wetswijziging kunnen facilitators die activiteiten voor de illegale hennepteelt verrichten, zoals het leveren van lampen en voedingsstoffen, kweekhokken, kweeklocaties en het aansluiten van elektra, strafrechtelijk worden vervolgd.
Growshops hebben zich bijvoorbeeld toegelegd op handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt. De nieuwe wet maakt deze bedrijfsactiviteiten strafbaar.
Wie zich strafbaar maakt aan het voorbereiden of bevorderen van de hennepteelt, hangt een maximale gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 81.000 euro boven het hoofd.
Personen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen zijn strafbaar. Dat zijn dus niet alleen growshops maar bijvoorbeeld ook verhuurders die (woon) ruimte beschikbaar stellen om te kweken of illegale praktijken van illegale transport en distributiebedrijven.
Georganiseerde illegale hennepteelt is ondermijnende criminaliteit. Het leidt tot onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Bovendien gaat er veel uit criminaliteit verkregen vermogen om in de wereld van de georganiseerde hennepteelt. Er bestaat een groot risico op vermenging van de onder- en bovenwereld.
Wanneer winkeliers of dienstverleners geconfronteerd worden met omstandigheden die een ernstige reden opleveren om te vermoeden dat er sprake is van illegale hennepteelt, dan moeten zij daaraan niet meewerken. Doen zij dat wel dan kan er sprake zijn van strafbaar handelen.
Voorbeelden:
- Een loodgieter wordt door een hem onbekende persoon gevraagd of hij zwart wat werkzaamheden wil verrichten in een aantal huurwoningen. Het gaat niet om de verhuurder of de woningbouwvereniging. In de woningen moet de loodgieter telkens een professioneel irrigatiesysteem aanleggen dat bekend is uit de tuinbouw.
- Een loonwerker ontvangt een opdracht om tegen een hoge beloning met zijn graafmachine twee enorme zeecontainers in te graven op het erf van een boerderij. De containers zijn dan van buitenaf niet meer zichtbaar. Ook moeten er sleuven worden gegraven ten behoeve van elektra, bewatering en een groot afzuigsysteem voorzien van koolstoffilters.
Met bovenstaande feiten kan het haast niet anders dan dat betrokkene zich bewust is geweest van de kans dat het ging om werkzaamheden ter voorbereiding van de productie van drugs. Onder die omstandigheden kan de betrokkene verweten worden dat hij een ernstig vermoeden moet hebben gehad.
Gewone onachtzaamheid en onoplettendheid leidt niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid.