Eis: 3 jaar gevangenisstraf voor productie synthetische drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Oost-Brabant een celstraf van 3 jaar geëist tegen een 53-jarige man uit Ederveen. Hij staat terecht vanwege het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs.

Onderzoek

De FIOD kwam in februari 2018 bij de woning van de verdachte omdat een busje dat waarschijnlijk chemicaliën vervoerde op zijn terrein een stop had gemaakt. In de schuur bij de woning in Ederveen rook het naar amfetamine, en er stonden metalen vaten en jerrycans gevuld met een bruine vloeistof. Bij doorzoeking van het terrein dook een enorme hoeveelheid chemicaliën op, en spullen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Van honderden liters zoutzuur tot 35 liter zwavelzuur, APAA, rode fosfor en jood, tot spiraalkoelers, vaten en ontzettend veel jerrycans.

Ook werden er Nederlandstalige beschrijvingen van productieprocessen, een gezichtsmasker en een handschoen gevonden. Op het masker en de handschoen zijn chemicaliën en het DNA van de verdachte aangetroffen. 

Verdachte

De verdachte zelf werd niet aangetroffen tijdens de zoeking, hij dook later op in Bosnië en Herzegovina.  Na een uitleveringsverzoek werd hij in de zomer van 2018 overgedragen aan Nederland. Hij ontkent elke betrokkenheid en beweert dat een Serviër, die soms bij hem logeerde, verantwoordelijk moet zijn voor de drugs gerelateerde voorwerpen.

De officier van justitie gelooft daar niks van. Ze wees erop dat deze Serviër volgens telecomgegevens niet in Nederland verbleef in de bewuste periode. Ook is er een belastende verklaring van een getuige die juist wijst naar de verdachte.

Winstbejag

Aan de getuige heeft de verdachte bekend dat de spullen van hem waren, en dat hij 120.000 euro zou krijgen voor het maken van de drugs. Het OM is ervan overtuigd dat  de man gedreven werd door winstbejag. Harddrugs zijn slecht voor de gezondheid en de productie ervan is belastend voor het milieu en gevaarlijk. De verdachte neemt hier geen verantwoordelijkheid voor en probeert iemand anders de daden in de schoenen te schuiven. 

Het OM vindt dat bijzonder kwalijk en is van mening dat dat meegenomen dient te worden in de strafmaat. Uitspraak volgt op 3 juni aanstaande.