Elektronische handtekening

U heeft digitaal een document ontvangen van het Openbaar Ministerie waarin staat dat het document elektronisch is ondertekend. Misschien vraagt u zich af of deze elektronische handtekening wel rechtsgeldig is. Dat kunt u op de volgende manier controleren.

Als u een document met een elektronische handtekening van het Openbaar Ministerie opent wordt al meteen een controle uitgevoerd. U moet hierbij letten op het volgende:

  • Uw computer is verbonden met het Internet
  • U opent het originele bestand dat u van het Openbaar Ministerie heeft ontvangen. Een document dat elektronisch is ondertekend is altijd een PDF-bestand.

In het document ziet de elektronische handtekening er zo uit:

Dit document is elektronisch ondertekend door:

Mr. A.B.C. Jansen

Officier van Justitie

Door te klikken op het kader in het PDF-document kunt u zien of de identiteit van de ondertekenaar kan worden bevestigd. Oftewel: is de ondertekenaar bekend en geautoriseerd om het document te ondertekenen. Ook kunt u zien of het document niet meer is aangepast nadat het is ondertekend.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©om
Eigenschappen elektronische handtekening

Zie voor voor meer informatie over hoe Politie, Openbaar Ministerie (OM) en Rechtspraak samenwerken om strafrechtelijke dossiers digitaal aan te maken en met elkaar te delen het onderwerp Digitaal procesdossier