Twee jaar gesloten inrichting geëist voor onder meer mishandeling conductrice.

Een plaatsing van twee jaar in een gesloten inrichting voor stelstelmatige daders. Dat hoorde een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats vandaag voor de Haagse rechtbank tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie heeft hij zich afgelopen januari schuldig gemaakt aan mishandeling van een conductrice, bedreiging van twee agenten en een valse bommelding bij winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Ook zou hij vorig jaar in Leiden en Gouda twee personen hebben beledigd.

Op 14 januari 2017 reed de verdachte zwart met de trein van Leiden naar Alphen. Toen de conductrice hem daarop aansprak, ontstond er een woordenwisseling waarbij de man de conductrice met kracht in haar hand kneep en die achterover boog naar haar pols. Een getuige schoot de conductrice te hulp en aangekomen op station Alphen hield de politie de man aan. Hij werd overgebracht naar politiebureau Gouda waar hij vervolgens twee agenten bedreigde. Hij riep onder andere: “Ik ga ervoor zorgen dat jullie doodgeschoten worden”.

Daarnaast heeft de man volgens het OM op 11 januari 2017 112 gebeld met een valse bommelding. Hij stelde dat in winkelcentrum Ridderhof iemand zich met een bomgordel zou opblazen. Tot slot heeft hij op 23 juni 2016 te Leiden en op 4 december 2016 te Gouda mensen beledigd en bespuugd.

De man is een bekende is van de politie en heeft al eerder de zogeheten maatregel ISD opgelegd gekregen. Omdat daarvoor geen alternatief is, heeft de officier van justitie opnieuw oplegging van de maatregel ISD gevorderd.

ISD

ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders en is bedoeld voor mensen die voortdurend strafbare feiten plegen en daar ook niet zomaar mee zullen stoppen. Een celstraf alleen is geen oplossing. Wie deze maatregel krijgt opgelegd, wordt twee jaar in een inrichting geplaatst. Gedurende die twee jaar heeft de samenleving geen last van deze persoon en wordt tegelijkertijd gewerkt aan een oplossing voor de achterliggende problematiek. Met de maatregel ISD wordt beoogd het uitzichtloze patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen dat deze groep stelselmatige daders kenmerkt, te doorbreken.