Cel en tbs geëist voor steken arts

De officier van justitie eist 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 37-jarige vrouw voor bedreiging en poging tot moord op een arts van het consultatiebureau in Zoetermeer. Op 29 augustus vorig jaar heeft ze volgens de officier meermalen op het hoofd van het slachtoffer ingestoken, nadat ze al meerdere keren had gedreigd haar iets aan te doen.

De verdachte ging op de bewuste dag met een stiletto van huis en wist bij het consultatiebureau de beveiliging te omzeilen, door met een ander mee naar binnen te lopen. Eenmaal binnen rende ze meteen op de arts af en begon te steken richting het hoofd en het bovenlichaam. Collega's van de arts wisten de verdachte uiteindelijk te stoppen. Maar het slachtoffer wordt door de littekens in haar gezicht nog dagelijks aan de aanval herinnerd.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte in de hele gang van zaken ruim de tijd gehad om na te denken en was dus sprake van voorbedachten rade. Ze wilde de arts duidelijk doden. Dat maakt dat er volgens het Openbaar Ministerie gesproken kan worden van poging moord.

Het slachtoffer was donderdag niet op de zitting aanwezig. Ze is nog altijd bang voor wat de verdachte met haar wil of in de toekomst kan doen. De verdachte verwijt haar namelijk de autismeproblematiek van haar kind en ziet daarin nog altijd een rechtvaardiging voor haar handelen.

De officier van justitie vindt het positief dat verdachte openheid van zaken heeft gegeven en heeft uitgelegd wat haar motief was. De verdachte heeft ook meerdere keren hulp gezocht en gekregen. Toch kon dat de bedreigingen en aanval niet voorkomen. Daarom is volgens het Openbaar Ministerie naast een celstraf ook tbs met dwangverpleging op zijn plaats voor de verminderd toerekeningsvatbare verdachte.