Cel- en taakstraffen geëist voor onder meer mishandeling Rijswijkse BOA’s

Acht jongeren uit Rijswijk en Den Haag hoorden vorige week en vandaag voor de Haagse rechtbank straffen tot 6 maanden cel (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Zij worden onder meer verdacht van mishandeling van verschillende gemeentelijke handhavers in Rijswijk op 7 juni 2016. Ook worden vier van hen verdacht van een beroving bij station Rijswijk op 5 januari 2017.

Op 7 juni 2016 waren twee buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Rijswijk op zoek naar de eigenaar van een loslopende hond. Toen zij die gevonden dachten te hebben, ontspon zich een woordenwisseling tussen de BOA’s en een andere, destijds 17-jarige jongen (niet de eigenaar van de hond).

De 17-jarige beledigde de BOA’s, maar toen deze hem daarop wilden aanspreken, nam hij de benen. Na een korte zoektocht, waarbij andere BOA’s te hulp waren geschoten, werd de jongen alsnog aangehouden, waarna een hele groep jongeren zich tegen hen keerde. Al schoppend en slaand probeerde de groep (waaronder een meisje) de aanhouding van de jongen te voorkomen.

De BOA’s riepen daarop assistentie in van de politie. Dat kon niet verhinderen dat een van de gemeentelijke handhavers vanwege zijn verwondingen naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De kwestie leidde tot veel beroering in Rijswijk.

Afgelopen week en vandaag stonden de aangehouden jongeren voor de rechter. Twee van hen waren inmiddels ook aangehouden voor een beroving bij station Rijswijk. Deze twee hoorden 6 maanden cel (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Tegen de andere jongeren eiste de officier werkstraffen tussen de 160 en 50 uur. Een meerderjarige die betrokken was bij de mishandeling, mag van het OM vier maanden de cel.