Alcoholgebruik leidde tot ernstig geweld: cel voor agressieve Boxmeerder

Een 31-jarige man stond vandaag voor de rechter vanwege geweld tegen een agent en een meisje. De officier eiste 24 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Wurggreep

Als de man uit Boxmeer in november vorig jaar politie aan de deur krijgt, wordt hij agressief. Op verdenking van een vernieling van een deur wilden twee agenten de verdachte bevragen en aanhouden. De man beledigt de agenten en valt een van de agenten aan. Hij houdt de agent in een nekklem, waardoor deze in ademnood komt. Hijzelf en zijn collega konden de agressieve man met moeite overmeesteren. De officier van justitie kwalificeert het geweld als poging doodslag. De agent stond doodsangsten uit. Geweld tegen een medewerkers met een publieke taak wordt zwaarder gestraft. ‘Het is absoluut onacceptabel om tijdens de uitoefening van je werk geconfronteerd te worden met dergelijke agressie. Het ging nota bene om een kapotte ruit,’ betoogde de officier van justitie vanmorgen.

Meisje

Het andere slachtoffer van de Boxmeerder is een jonge tiener. Hij zou haar hebben achtervolgd in een toiletruimte bij een schaatsbaan in Boxmeer in december 2019. In het hokje zou hij haar tegen de muur hebben geduwd en zijn handen op de mond van het slachtoffer hebben gedrukt. Ook zou hij hard aan haar hoofd hebben getrokken. Door zich los te maken en te gillen kon ze aan haar belager ontsnappen. Een klein jongetje was deels getuige van het geweld. De politie kon onder andere door herkenning via camerabeelden de verdachte dezelfde avond aanhouden. De man weigerde een ademanalyse. De politie vermoedde dat hij onder invloed was van alcohol. De jongedame was langere tijd enorm ontdaan en angstig door het voorval.

De cel in

De officier van justitie ziet gezien het verleden, de houding van verdachte en de ernst van de feiten geen andere straf passend dan een lange celstraf.  De man is in het verleden niet vatbaar gebleken voor een succesvol zorgtraject. Telkens brengt het gebruik van alcohol ongecontroleerde agressie bij hem naar boven. Dat blijkt uit zijn lange strafblad en de feiten waar hij vandaag voor terecht stond. Naast de celstraf eiste de officier van justitie voor de benadeelde partijen een schadevergoeding.