Gebruik dienstwapen bij steekincident Apeldoorn was rechtmatig

De politieagent die op 24 december 2016 in de Hoofdstraat in Apeldoorn  op een 40-jarige man heeft geschoten, handelde rechtmatig. Tot  die conclusie komt het Openbaar Ministerie, na een onderzoek door de Rijkrecherche. De agent  zal niet vervolgd worden.

Op 24 december vond er een incident plaats in het uitgaansgebied van Apeldoorn, waarbij drie personen zijn verwond met een mes. Een 40-jarige man werd aangehouden, nadat hij door de politie in zijn voet was geschoten.

De politieagent die als eerste bij het incident kwam, zag dat de 40-jarige man een mes had en hiermee stekende  bewegingen maakte in de richting van een man. Omdat het vlak na sluitingstijd van de horeca was, liepen er veel mensen op straat. De agent heeft tegen de verdachte geroepen dat hij zijn mes moest laten vallen. Toen de man hieraan geen gevolg gaf, heeft de agent de verdachte in de voet geschoten.

Het OM concludeert dat de verdachte een acuut en levenbedreigend gevaar vormde voor de personen in zijn omgeving. Van een agent mag verwacht worden dat hij in dit soort situaties handelend optreedt en het gevaar keert.  Er was volgens het OM duidelijk sprake van noodweer, waarbij de inzet van het dienstwapen het enige effectieve middel was. Ook heeft de agent proportioneel geweld gebruikt, door het schot laag te richten.

De betrokkenen zijn door het OM op de hoogte gesteld dat de agent rechtmatig gehandeld heeft en dus niet vervolgd wordt.

De strafzaak tegen de 40-jarige man staat op 8 juni pro forma gepland bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.