Hand agent gebroken bij aanhouding, OM eist 10 dagen cel en werkstraf

Na een aanhouding in september vorig jaar merkte een Haagse agent dat zijn hand was gebroken. De verdachte had kennelijk zo stevig tegengewerkt dat de agent gewond raakte. Tegen haar eist het Openbaar Ministerie nu 10 dagen cel waarvan 8 voorwaardelijk plus een werkstraf van 80 uur.

Op 3 september kwam de politie naar een aanrijding op de Groenteweg in Den Haag, waar de bestuurster vertelde dat ze een paar wijntjes op had. Ze wilde een sigaret opsteken, maar omdat ze nog moest blazen mocht dat niet van de politie. Toen ze het alsnog gewoon deed, haalde een agent de sigaret uit haar mond. Daarop liep de vrouw (25) boos weg.

Agenten die haar achterna liepen en wilden tegenhouden, kregen te maken met behoorlijk verzet. De vrouw sloeg en schopte op zich heen, zo heftig dat ze uiteindelijk tegen de grond moest worden gewerkt om geboeid te kunnen worden. Eén van de agenten voelde tijdens de worsteling een hevige pijnscheut in zijn rechterhand, later zou die gebroken blijken. Ook zag hij na de aanhouding bloed op zijn linkerarm, omdat de vrouw hem had gekrabd.

Als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak, eist het Openbaar Ministerie straffen die tweemaal zo hoog zijn als gewoonlijk. Hulpverleners moeten veilig hun werk kunnen doen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.