Agenten handelden rechtmatig bij gebruik dienstwapen in Winterswijk

Twee agenten van de eenheid Oost-Nederland die op 9 december 2018 aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk met hun dienstwapen schoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dit concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na een onderzoek door de Rijksrecherche. Door de schoten raakte een vrouw gewond.

De politie kreeg die dag een melding dat er bij een flatwoning aan de Keizersdwarsweg sprake was van een bedreiging en een vernieling van een voordeur. Twee agenten gingen ter plaatse. Terwijl zij in gesprek waren met de bewoner, leek het erop dat de personen die eerder bij de bedreiging betrokken waren, weer terugkeerden.

Eén van de agenten liep hierop de woning uit. In het trappenhuis zag de agent dat één of meer personen naar boven kwamen, met een wapen. Kort daarna klonk er een schot en voelde de agent dat hij geraakt was. Hierop heeft de agent enkele schoten gelost. Ook de tweede agent was inmiddels bij het trappenhuis gekomen. Hij hoorde zijn collega om hulp roepen, en hoorde  kogels afketsen op de muren. Ook deze agent loste enkele schoten. Uit onderzoek is gebleken er twee mannen en een vrouw ter plaatse waren. De vrouw is door de politiekogel gewond geraakt. De verdachten zijn gevlucht.

Ten aanzien van dit incident is het OM van oordeel dat de agenten zich kunnen beroepen op noodweer. Zij bevonden zich in een zeer bedreigende situatie, waarbij één agent al daadwerkelijk geraakt was door een kogel, die in zijn steekwerend vest bleef hangen. De schutter moest onder controle worden gebracht en hiervoor was het gebruik van het dienstwapen passend en geboden.

Na het incident aan de Keizersdwarsweg werd de auto waarin de verdachten mogelijk gevlucht waren gezien aan de Rondweg West, door twee agenten in een opvallend politievoertuig. De auto is tot staan gebracht. Hierbij heeft een agent twee waarschuwingsschoten in de lucht gelost. Het OM is van oordeel dat hierbij is gehandeld in overeenstemming met de Politiewet en de ambtsinstructie.

Geen van de drie agenten zal worden vervolgd voor het gebruik van het dienstwapen op 9 december 2018.

De drie verdachten moeten op 15 januari 2020 voor de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad verschijnen. De 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn staan terecht voor poging afpersing dan wel bedreiging. Ook wordt deze twee mannen de poging doodslag op de agent ten laste gelegd. De 26-jarige vrouw is ook gedagvaard voor de poging doodslag, of medeplichtigheid daaraan. Aan alle drie de verdachten is daarnaast verboden wapenbezit tenlastegelegd.