Haags onderzoek draagt bij aan actie tegen georganiseerde misdaad Litouwen

Bij een grote actie van politie en justitie in Litouwen zijn op 17 en 18 april jl. achttien personen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie. Daaronder bevinden zich ook verdachten van een poging liquidatie op 7 juli 2011 in de Haagse Jan Wapstraat. Informatie van OM en politie Den Haag heeft bijgedragen aan de Litouwse actie tegen de georganiseerde misdaad in dat land.

Op 7 juli 2011 werd getracht om een 29-jarige man uit Litouwen te liquideren op de Jan Wapstraat in Den Haag. Het daarop volgende Haagse politie-onderzoek leidde aanvankelijk niet tot aanhoudingen. Vorig jaar is in een groot Litouws onderzoek naar een grote criminele organisatie nieuwe informatie over deze poging liquidatie naar voren gekomen. Vervolgens hebben politie-duikers op verzoek van Litouwen een sloot in de directe omgeving van de Jan Wapstraat onderzocht. Daarbij zijn vuurwapens aangetroffen.

Nederland en Litouwen hebben vervolgens via Eurojust (de Europese organisatie voor justitiƫle samenwerking) overlegd over de beste aanpak in deze zaak. Dat heeft vorige maand geresulteerd in een grote politie-actie in Litouwen. Daarbij zijn honderd huizen doorzocht en achttien personen aangehouden, waaronder de verdachten van de poging liquidatie in Den Haag. De Litouwse criminele organisatie was niet alleen actief in Nederland, maar ook in Denemarken en Duitsland.

Het OM en de politie Den Haag hebben de onderzoeksresultaten en de vuurwapens overgedragen aan de Litouwse autoriteiten die deze in de Litouwse strafzaak tegen de verdachten kunnen gebruiken.