Eis: Twee jaar cel voor vuurwerkhandelaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht twee jaar gevangenisstraf- waarvan een half jaar voorwaardelijk- geëist tegen een 28-jarige man uit Vianen. De man had volgens het OM circa 1400 kilo zwaar, massa-explosief vuurwerk in zijn bezit en hij wilde dit verkopen aan particulieren, onder andere via internet.

De verdachte werd op 30 september 2015 aangehouden door de politie op een bedrijventerrein in Vianen. Hij had bijna 1400 kilo vuurwerk bij zich, in twee bestelbusjes en een personenauto. Bijna al het vuurwerk was van de gevaarlijkste soort, de zogeheten ‘Big Five’. Het mag niet in handen zijn van particulieren of aan particulieren worden doorverkocht. Het gaat onder andere om mortierbommen, cobra’s (o.a. met 100 gram explosieve massa en het onstabiele flitspoeder), flowerbeds en lawinepijlen.

Enorme gevaarzetting

De officier van justitie benadrukte op zitting de gevaarzetting van het vuurwerk. Het vuurwerk is massa-explosief, dat wil zeggen wanneer één stuk ontbrandt, dan gaat de hele partij in één keer mee. Het vuurwerk mag vanwege de gevaarzetting alleen door professionals afgestoken worden, het moet in speciaal beveiligde ruimten opgeslagen worden en met speciale vrachtwagens worden getransporteerd. Het voorhanden hebben van zo’n grote hoeveelheid vuurwerk is levensgevaarlijk, zei de officier van justitie op zitting: “Één zo’n stuk vuurwerk is al voldoende om een auto uit elkaar te laten knallen, schade toe te brengen aan gebouwen en ook voldoende om een hand of erger te verliezen. Laat staan wat het vernietigende effect kan zijn van honderden stuks van dat type vuurwerk.” Daarbij komt nog dat het flitspoeder dat in het aangetroffen vuurwerk zat, laagexplosief materiaal is. Met andere woorden: het is ontzettend instabiel en kan bij het minste of gerichtste (schokken, frictie, vonk, hitte, maar ook statische elektriciteit) spontaan tot ontploffing komen. “Dit gevaarlijke vuurwerk heeft de verdachten verspreid onder particulieren, met alle risico’s van dien. Dit met als enige doel daar zelf financieel beter van te worden. Dit kan hem zwaar worden aangerekend”.  Mede daarom vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar passend.