Strafeisen voor aanbieden van illegaal vuurwerk op internet en illegaal wapenbezit

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam 6 maanden en 3 maanden gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten voor het aanbieden van illegaal vuurwerk op internet en voor het illegaal wapenbezit.

Verdachten zijn een 25-jarige man uit Aalst (hij kwam al eerder in aanraking met de politie voor handel in illegaal vuurwerk) en zijn 24-jarige vriendin. In oktober j.l. werd hij aangehouden op verdenking van het aan anderen de gelegenheid bieden tot het handelen van illegaal vuurwerk. Daarvoor maakte hij gebruik van een aantal websites waarop anderen, door middel van advertenties, illegaal vuurwerk aan consumenten konden aanbieden.  Deze websites werden direct uit de lucht gehaald. Bij de aanhouding werden naast illegaal vuurwerk 2 vuurwapens met bijbehorende munitie aangetroffen. De vrouw werd daarop aangehouden voor illegaal wapenbezit.

Strafmaat

“De handel in illegaal vuurwerk is een ernstig feit, ook als je daartoe anderen in de gelegenheid stelt”. Tragische ongevallen met fatale gevolgen, enorme materiële schade die tot in de miljoenen euro’s loopt. Illegaal vuurwerk hoort niet thuis bij particulieren en dus ook niet bij verdachte. Een forse strafeis ligt daarom in de rede. Dit geldt ook voor het ongecontroleerde bezit van vuurwapens met bijbehorende munitie die in het huis van verdachte werd aangetroffen.”, aldus de officier van justitie.

De 25-jarig man hoorde een eis van 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 66 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren met bijzondere voorwaarden tegen zich eisen, evenals de tenuitvoerlegging van de eerder opgelegde voorwaardelijke straffen, 20 uur taakstraf en 175 euro geldboete. De nadruk hierbij ligt op de handel in illegaal vuurwerk. Voor de 24-jarige vrouw eiste de officier 3 maanden gevangenisstraf, waarvan 47 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf van 200 uur, waarbij de nadruk ligt op het illegaal wapenbezit.

Tijdens het onderzoek zijn handelaren, die ook op deze websites actief waren, bezocht en gehoord. De handelaren bij wie vuurwerk is aangetroffen zullen worden vervolgd.

Illegaal vuurwerk

De handel in illegaal vuurwerk gaat steeds meer via internet. Bestellingen en betalingen gebeuren online en de bezorging van de verboden goederen gebeurt per post, met alle risico’s van dien. Dit onderzoek was er primair op gericht om de websites waarop illegaal vuurwerk te koop werd aangeboden uit de lucht te halen om in een relatief vroeg stadium van het vuurwerkseizoen te voorkomen dat illegaal vuurwerk via het digitale kanaal klanten zou kunnen bereiken.