Tot 5 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie voor afsteken professioneel vuurwerk en vernielingen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 5 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen drie verdachte mannen uit Hellevoetsluis. Het OM verwijt de verdachten dat zij rondom de jaarwisseling van 2017-2018 in Hellevoetsluis professioneel vuurwerk  hebben afgestoken en daarmee ook een grasmat van de gemeente Hellevoetsluis hebben vernield. De gemeente heeft hiervan ook aangifte gedaan.

Het afsteken van het vuurwerk in die Oudejaarsnacht werd door verdachten van zeer dichtbij gefilmd en begin januari 2018 als compilatie op het Youtube kanaal van een van de verdachten geplaatst. Op de beelden is te zien dat alle drie de verdachten professioneel vuurwerk, waaronder cobra 6, cobra 8,  Dumbum, Delova rana profi en mortierbommen, afsteken. Op een van de beelden is het afsteken van de mortierbom te zien die de schade aan de betreffende grasmat veroorzaakte.

Ernst van de feiten

“Verdachten hebben zich de afgelopen jaarwisseling in Hellevoetsluis als een stelletje dollemannen gedragen.”, aldus de officier van justitie. Voor het veilig afsteken van dit vuurwerk moeten veiligheidsafstanden van tientallen meters in acht worden genomen. Door verdachten werden mortierbommen afgestoken op een veldje in een woonwijk in de directe omgeving van woningen, auto’s en mensen. Ze werden zonder mortierstellage afgestoken, waardoor de mortierbommen op de grond ontploften en schade aanrichtten. Scherven van mortierbommen vlogen in het rond en met zwaar knalvuurwerk werden bomen vernield. Vuurwerk dat weigerde, werd nogmaals afgestoken met omstanders dicht er omheen en werd achtergelaten op straat.

Uit alle filmbeelden die van die avond beschikbaar zijn en de schade die is aangericht, blijkt volgens de officier dat de verdachten zich geen enkel moment hebben bekommerd om de veiligheid van anderen. “Er is geen enkel respect voor de natuur of voor andermans spullen. Zij waren wel degelijk op de hoogte van de gevaren van dit vuurwerk, maar hebben die voor lief genomen en alleen maar oog gehad voor hun passie voor vuurwerk en het maken van een zo spectaculair mogelijke vuurwerkshow.“

Eisen

De officier rekent het twee van de drie verdachten extra zwaar aan omdat zij al eerder voor soortgelijke feiten zijn veroordeeld en nog in een proeftijd lopen. Zij concludeert dat de straf die zij toen gekregen hebben, een forse werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie, geen enkele indruk op hen heeft gemaakt. Een eis van 5 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie en de tenuitvoerlegging van de eerder opgelegde voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden vindt zij nu voor deze twee verdachten op zijn plaats.

Voor de derde verdachte, zonder strafblad, vindt zij een werkstraf van 240 uur of 120 dagen vervangende hechtenis en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar een passende eis. Als stok achter de deur en om herhaling te voorkomen.