24 maanden cel geëist voor handel in illegaal vuurwerk

Het Functioneel Parket heeft vandaag bij de rechtbank in Rotterdam onvoorwaardelijke celstraffen van 24 maanden geëist tegen twee verdachten van handel in illegaal vuurwerk. Het Openbaar Ministerie verwijt beiden dat zij een leidinggevende, organiserende en aansturende rol hadden bij de handel in het illegale vuurwerk.

Het ging in deze zaak over een zeer goed georganiseerde handel waarbij met regelmaat ladingen illegaal vuurwerk werden gehaald in Zwolle en Limburg om dat vuurwerk vervolgens aan particulieren in de regio Gouda en Rotterdam te verkopen. Vier andere verdachten in deze zaak, degenen die de handelingen uitvoerden, zijn eerder onherroepelijk veroordeeld.

Het ging om shells en zwaar knalvuurwerk. Het gevaar van dit vuurwerk en de explosieve kracht daarvan is algemeen bekend.

Ernst van de feiten en strafeis

Beide verdachten hadden alleen oog voor hun eigen financiële gewin. Hun enige doel was zoveel mogelijk geld te verdienen. Anderen werden gebruikt om de risicovolle handelingen te verrichten, te rijden met het vuurwerk en het af te leveren. Er werd zelfs niet geschroomd een vuurwapen aan te schaffen om de handel veilig te stellen. Dat alles bij elkaar en de gevaarzetting van het vuurwerk, maakt volgens de officier van justitie dat alleen een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is, ondanks de nog jeugdige leeftijd van beide verdachten. Eerdere deels voorwaardelijke gevangenisstraffen hebben niet het gewenste effect gehad om herhaling te voorkomen.

Tegen beide verdachten eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. Tevens kondigt zij een ontnemingsvordering van het wederrechtelijk verkregen voordeel aan.

De rechtbank doet op 3 januari op 13h00 uitspraak.