Eerste beeld jaarwisselingszaken

De politie heeft in totaal 190 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Dit aantal is hoger dan vorig jaar; toen werden er op 1 januari 2021 156 verdachten aangeleverd bij het OM. De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 89 keer geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 47 maal geweld tegen overige personen en 25 maal geweld tegen goederen. In 29 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Passende afdoening

Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar het OM kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak.

Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en zal de strafeis fors zwaarder zijn dan in andere vergelijkbare geweldszaken. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie. 

Onacceptabel

“Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en tolereren wij niet”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling. "Hulpverleners staan elke dag weer paraat om mensen te helpen en de samenleving veiliger te maken. Zij moeten ongestoord hun werk kunnen doen en wij geven dan ook prioriteit aan de opsporing en vervolging van de verdachten.”

Snelrechtzittingen

De parketten communiceren zelf over eventuele snelrechtzittingen.