Eerste beeld jaarwisselingszaken 2023-2024

De politie heeft in totaal 156 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie (OM) aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de parketten van het OM. Het gaat om een kleine daling ten opzichte van vorig jaar; toen werden op 1 januari 2023 161 verdachten aangeleverd bij het OM.

In 104 zaken betreft het geweld tegen personen, waarvan 54 keer geweld tegen hulpverleners. Ook was er 36 maal sprake van geweld tegen goederen. In 16 gevallen gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Geweld tegen hulpverleners

Procureur-generaal Guus Schram: ‘Het aantal zaken met betrekking tot geweld tegen hulpverleners dat tot nu toe bij het OM is aangeleverd is iets lager dan vorig jaar. Het aantal zaken zegt niets over het aantal slachtoffers, omdat bij verschillende incidenten grote groepen agenten tegelijk zijn bekogeld met zwaar vuurwerk. Hulpverleners staan elke dag weer klaar om mensen te helpen en onze samenleving veiliger te maken. Zij moeten hun werk ongestoord kunnen doen. Wij blijven daarom prioriteit geven aan de opsporing en vervolging van de verdachten die geweld tegen hulpverleners gebruiken.’

Passende afdoening

Het OM kan een zaak zelf afdoen, en een verdachte bijvoorbeeld een boete of een taakstraf opleggen, maar kan een verdachte ook laten voorkomen bij een rechter. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen hulpverleners worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht en wordt een hogere straf geëist. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de eis van de officier van justitie. De parketten communiceren zelf over eventuele snelrechtzittingen.

Inbeslaggenomen illegaal vuurwerk

De politie en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) namen in 2023 78.895 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag. Dat is een flinke daling vergeleken met het jaar ervoor, toen sprake was van een recordvangst van 684.440 kilo. In de vuurwerkbarometer van het OM is te zien hoeveel de opsporingsdiensten in de afgelopen jaren aan illegaal vuurwerk in beslag hebben genomen.

Landelijk beeld jaarwisseling 2023-2024 | Tweede Kamer der Staten-Generaal