In val lokken van mannen na maken afspraak via dating-app

Bij de kinderrechter en de politierechter stonden vandaag vijf jongeren (drie van 17 jaar oud en twee van 18  jaar oud) terecht bij de rechtbank in Assen wegens het in de val lokken en mishandelen van twee mannen in Hoogeveen, die reageerden op afspraakjes via dating-app Grindr. Grindr is een LGBTQ-dating-app, die 10 jaar geleden werd gelanceerd en wereldwijd miljoenen gebruikers telt.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Pixabay / Vnukko

Nep-profiel op dating-app

Volgens de zittingsofficier hadden de tieners gezamenlijk een profiel aangemaakt op datingsite Grindr onder een gefingeerde naam met daarbij een portret die ze hadden gehaald van Instagram. Met z’n vieren gingen ze af op afspraken die tot stand kwamen met twee slachtoffers.

Met een slachtoffer werd begin juli vorig jaar afgesproken in Hoogeveen, in het Steenbergerpark. Een van hen wachtte op een bankje. De andere drie sprongen uit de bosjes toen het slachtoffer op het bankje plaats nam.

Het slachtoffer kreeg stompen in het gezicht en schoppen. Door met zijn laptoptas terug te slaan, kon hij ontkomen, zijn telefoon werd afgepakt door de verdachten. Bij een nabijgelegen grillroom kon hij de politie bellen, die in de omgeving een van de verdachten traceerde.

Vuistslagen

Eind april werd een slachtoffer in de val gelokt in het centrum van Hoogeveen. Ook hij had gereageerd op het nep-profiel van de verdachten. Dit slachtoffer kreeg enkele vuistslagen tegen zijn hoofd, waarna ze een park in liepen. Een taxichauffeur alarmeerde de politie. Ook van dit slachtoffer werd de telefoon afgepakt en vernield door de jongens.

In beide mishandelingen waren ze met z’n vieren, in wisselende samenstelling. De verdachten komen uit Hoogeveen en Hollandscheveld.

Uit het politieonderzoek blijkt dat één van de 17-jarigen als enige fysiek geweld heeft gebruikt. “Maar gelet op de voorbereidingen die samen zijn getroffen, het feit dat ze samen naar het park zijn gegaan, ze de slachtoffers samen hebben opgewacht en ook daadwerkelijk in de nabijheid zijn gebleven, zijn de andere jongens net zo schuldig”, aldus de officier van justitie.

Eis en vonnis

In de zaken van de minderjarige verdachten eiste het OM een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van twee weken, met een proeftijd van twee jaar en het betalen van een schadevergoeding. De rechtbank vonniste in hun gevallen: 90 uur werkstraf en betaling van een schadevergoeding.

In de zaken van de twee meerderjarige verdachten eiste de officier veertig uur werkstraf plus een week gevangenis voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank vonniste bij één meerderjarige verdachte: toepassing van het jeugdstrafrecht, zestig uur werkstraf en betaling van een schadevergoeding. Bij de andere meerderjarige verdachte: veertig uur werkstraf.