Aangehouden jongeren mogen tijdelijk wijk niet in

Gisteravond en vannacht zijn 21 verdachten aangehouden vanwege overtreding van de noodverordening in het Eindhovense stadsdeel Tongelre. Deze noodverordening stelde de burgemeester van Eindhoven gisteren eind van de middag in na concrete aanwijzingen voor ernstige verstoringen van de openbare orde in die wijk.

De aangehouden jongeren, van wie er 14 minderjarig zijn, gingen ondanks de noodverordening toch de wijk in. Zij hielden zich niet aan het ingestelde samenscholingsverbod. Bij sommigen was direct duidelijk dat zij met maar één doel in de wijk waren: de confrontatie aan gaan. Bij een deel van de verdachten werden bivakmutsen aangetroffen, sommigen hadden  vuurwerk bij zich of hielden stenen vast. Daarnaast werd bij één verdachte pepperspray aangetroffen en had een andere verdachte een wapenstok bij zich. 

De verdachten zijn vandaag door de politie verhoord en zijn in de loop van de dag naar huis gestuurd. 

Voordat zij het politiebureau konden verlaten, heeft de officier van justitie hen een zogenaamde gedragsaanwijzing opgelegd. Hierdoor mogen jongeren die niet in Tongelre wonen daar de komende twee weken niet komen en mogen de jongeren die er wel wonen er niet ‘s avonds rondhangen. Justitie wil met deze gedragsaanwijzingen herhaling voorkomen.

Het Openbaar Ministerie zal op korte termijn de dossiers verder beoordelen en beslissen hoe hun strafzaken zullen worden afgedaan.