Boek Tieners Achter Tralies over criminele carrières jongeren

Wat is goed en wat  is fout? Hoe worden jongeren crimineel? En hoe kom je weer uit de criminaliteit als je daar eenmaal in zit? Hoe proberen politie, officieren van justitie en rechters de samenleving veilig en rechtvaardig te houden én eerlijk op te treden tegen degenen die zich niet aan de regels houden? De antwoorden zijn niet altijd makkelijk te geven, maar in hun nieuwe boek Tieners achter tralies gaan misdaadjournalisten Maarten van Dun en Paul Vugts samen met de lezer op zoek.

Voor de Amsterdamse krant Het Parool schreven Vugts en Van Dun samen vele artikelen over misdaad, criminelen en rechtszaken. Over de strijd van politie en Openbaar Ministerie tegen de onderwereld. Op verzoek van de Mr Eva Meillo stichting en het Openbaar Ministerie bewerkten ze een serie artikelen tot een boek voor leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school, dat toegepast kan worden bij het maatschappijleeronderwijs.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Aloys Oosterwijk

Begrijpelijke taal

Zo geven zij in begrijpelijke taal en met treffende tekeningen van Aloys Oosterwijk een zo goed mogelijk beeld van verschillende soorten criminaliteit waarbij jongeren betrokken zijn en de bestrijding daarvan. De verhalen in dit boek, die zich allemaal afspelen in Amsterdam, zijn echt gebeurd. Deze week wordt het boek Tieners achter tralies beschikbaar gesteld voor docenten maatschappijleer. 

Het Openbaar Ministerie houdt zich dagelijks bezig met de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Het OM vindt het ook van groot belang dat mensen niet in de criminaliteit raken. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor jongeren. Zoals uit de verhalen in het boek blijkt, blijkt kunnen die carrières al vroeg beginnen. Het boek geeft een realistisch beeld van hoe een crimineel leven er echt uitziet en laat zien dat dit geen pretje is. Het is voor het OM belangrijk dit uit te dragen. Dit boek draagt daaraan bij.

Mr Eva Meillo stichting

De Mr Eva Meillo Stichting is vernoemd naar de in 2008 op 34-jarige leeftijd overleden officier van justitie Eva Meillo. Eva was gedreven, had een ontwapenende en effectieve stijl van communiceren en ze toonde bijzondere aandacht voor de positie van het slachtoffer. Ook was ze vaak niet tevreden over de berichtgeving in de media en vond ze dat het OM beter verdiende. De in haar naam opgerichte stichting heeft dan ook tot doel het werk van het OM op een objectieve en integere manier voor burgers inzichtelijk te maken. Een boek speciaal voor jongeren stond hoog op de verlanglijst van de stichting. 

Op de website www.tienersachtertralies.nl is het boek digitaal te lezen.