Opportuun nr. 1 2023 is uit!

De eerste Opportuun van 2023 is verschenen, een bijzonder nummer dat geheel gewijd is aan het programma Straf met Zorg.

Vaste lezers zal het opvallen dat dit nummer er anders uitziet dan zij van Opportuun gewend zijn. Vanuit de wens van de redactie om het magazine aantrekkelijker te maken is de afgelopen tijd gewerkt aan een grondige restyling. Het resultaat daarvan oogt wat ons betreft frisser en moderner, zonder afbreuk te doen aan het DNA van het blad. Inhoudelijk blijft alles bij het oude: de interviews, de achtergrondverhalen, de reportages en de vertrouwde rubrieken. De restyling betreft alleen het fysieke magazine, dus niet de digitale uitgave.

Hieronder is de inhoud van Opportuun nummer 1 kort samengevat.

In dit nummer onder andere:

Zes jaar straf met zorg

Het roer moest om, de focus terug, en dat vereiste ‘een omslag in denken en doen’. De ambities van Straf met Zorg, het programma dat het Openbaar Ministerie ontwikkelde voor strafzaken met verdachten met problemen op meerdere leefgebieden, logen er niet om. Voormalig programmadirecteur Marthyne Kunst en Linda Dubbelman, die het stokje onlangs van haar overnam, blikken terug op zes jaar Straf met Zorg. “Het heeft voor iedereen duidelijk gemaakt waar we wel, en waar we niet van zijn.”

'En als je dan tóch doorgaat met schudden...'

‘Zo! Da’s best een hoge strafeis voor zo’n ouder,’ horen kindermishandelingsofficieren regelmatig in shakenbabyzaken. En dat leidt weer tot onbegrip van de Haagse officier Ingeborg Doves die een vader voor de rechter bracht met het verwijt dat hij zijn eigen kind heeft gedood. “Ik vind dat onze boodschap over de ernst en de strafmaat echt moet aankomen.”

Spoedklussen en kopzorgen

Een Alzheimerpatiënt die haar man aanvalt. Een halfnaakte man in een politiecel, geboeid aan handen en voeten. Met een helm op. Een Oekraïense zorgweigeraar met catatonie en een taalbarrière… Opportuun loopt een dienst mee met de ggz-crisisdienst van Antes Zorg in Rotterdam en omstreken.