Gevangenisstraffen voor mensensmokkel

De rechtbank Zwolle heeft dinsdag twee mannen wegens mensensmokkel veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 en 30 maanden, waarvan een voorwaardelijk deel van 6 maanden. Voor beiden geldt een proeftijd van 3 jaar.

De mannen uit Zaandam en Leeuwarden stonden twee weken geleden terecht voor het smokkelen van Syrische asielzoekers naar Nederland. De rechtbank was tot de overtuiging gekomen dat in een korte periode in 2014 een groot aantal personen zijn gesmokkeld door de verdachten.

Tijdens een transport met twee busjes vanuit Milaan via Frankrijk naar het AZC in Ter Apel werden zeven volwassenen en acht kinderen gesmokkeld. De verdachten waren de asielzoekers uit winstbejag behulpzaam, aldus de rechtbank in haar vonnis.

Immigratiebeleid

"Bij mensensmokkel worden mensen die, om wat voor reden dan ook, hun land willen verlaten op illegale wijze naar een ander, vaak Westers, land gebracht. Door aldus te handelen heeft de verdachte bijgedragen aan het in stand houden van een illegaal circuit en daarmee het beleid van de betrokken overheden om een gereguleerd immigratiebeleid te voeren, doorkruist."