Rechtbank verlengt hechtenis Syrische verdachten mensensmokkel

De rechtbank Overijssel heeft vandaag de voorlopige hechtenis verlengd van twee Syriërs die verdacht worden van grootschalige mensensmokkel. Het tweetal is in september vorig jaar aangehouden vanwege het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa.

Ook de hechtenis van een derde verdachte, een van oorsprong 39-jarige Armeniër uit Duitsland, is verlengd.

De hoofdverdachte is een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij heeft vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld.

De man uit Eindhoven onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto’s en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

In het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee zijn vorige week nog eens drie verdachten aangehouden. Zij zijn na verhoor heengezonden in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek.

De rechtbank zet het strafproces voort op 29 maart met een regiezitting, waarop wensen van de advocaten van de verdachten voor verder onderzoek worden behandeld.