Eis van twee jaar in mensenhandelzaak

De officier van justitie eiste 24 maanden gevangenisstraf tegen een 32-jarige man uit Amsterdam die wordt verdacht van mensenhandel en uitbuiting.

De officier van justitie verwijt verdachte dat hij op geraffineerde wijze het vertrouwen heeft gewonnen van een drietal kwetsbare jongvolwassenen en hen misbruikt heeft voor zijn eigen financieel gewin. Zo liet hij de slachtoffers telefoonabonnementen afsluiten, artikelen bestellen op afbetaling en bedrijfjes oprichten en exploiteren. Verdachte behaalde in een periode van enkele maanden aanzienlijk financieel voordeel. Eén en ander met grote financiële gevolgen voor de aangevers. Bovendien schroomde verdachte niet, om, op het moment dat er twijfels werden uitgesproken over de geloofwaardigheid van zijn handelen, zijn woorden kracht bij te zetten door aangevers en hun familie te bedreigen.

Moderne slavernij

Mensenhandel is van alle tijden en wordt in de literatuur ook wel moderne slavernij genoemd. Heden ten dage ziet het verbod op mensenhandel op bescherming van de mens tegen elke vorm van uitbuiting, zowel seksueel als financieel. Signalen van mensenhandel worden door het openbaar ministerie uiterst serieus genomen.

Zaandam

Deze verdachte is eerder door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld in een groot onderzoek naar seksuele uitbuiting en kinderporno, dat zich deels afspeelde in Noord-Nederland. De feiten waar verdachte nu voor terechtstaat (financiële uitbuiting) waren onderdeel van dit onderzoek en vonden plaats in Zaandam. De rechtbank heeft dit deel destijds losgekoppeld en aangehouden voor nader onderzoek. Hoewel de feiten niet in Noord-Nederland afspeelden heeft de rechtbank besloten de zaak hier wel af te doen.

Het pleidooi zal op een later tijdstip plaatsvinden. Datum van uitspraak is nog niet bekend.